Vlada: Sačekaće stabilizaciju tržišta

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore sačekaće da se tržišta stabilizuju prije nego što odluči da izađe na tržištu euroobveznica naredne godine, saopštio je ministar finansija, Milorad Katnić.

Kantić je u intervjuu Reuters-u kazao da do kraja ove godine Crna Gora neće izlaziti na globalnim tržištima duga, podsjećajući da je država od Svjetske banke (SB) dobila kredit u iznosu od 85 miliona USD koji će ići u pravcu finansiranja potreba od 150 do 200 miliona EUR naredne godine.

“Imamo potrebu da se finansira kapitalni budžet, ali gledaćemo da idemo preko privatnog plasmana ukoliko tržišta ostanu zatvorena. Ali naša prva opcija su euroobveznice”, rekao je Katnić.

On je prethodnih dana boravio u zvaničnoj posjeti Velikoj Britaniji na poziv tamnošnje Vlade.

Katnić je ocijenio da će Crna Gora bolje objasniti zašto je prije devet godina usvojila zajedničku valutu euro, kada počne formalne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji (EU).

“Pokušaćemo da u našim pregovorima objasnimo zašto nam je euro važan. Euro je bio kamen temeljac naše monetarne stabilnosti i pomogao je da se smanje troškovi transakcija i valutni rizici za strane investiture”, saopštio je Katnić.

Prema njegovim riječima, pogrešna je ocjena onih koji smatraju da bi problematične zemlje eurozone, poput Grčke i Portugalije, trebalo da napuste taj blok država koje koriste euro.

“Nije problem u euru, već to što su neke države imaju neurednu fiskalnu politiku. To nije kriza eura”, tvrdi Katnić.

On je dodao da je Crna Gora posvećena smanjenju javne potrošnje, kao i da se ove i naredne godine očekuje rast ekonomskih aktivnosti.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *