HTP Onogošt: Traže hitan odlazak direktora

Dodajte komentar

Sindikat i radnici nikšićkog Hotelsko–turističkog preduzeća (HTP) Onogošt zahtijevaju bezuslovni odlazak izvršnog direktora Zorana Stojanovića, bilo raskidom ugovora ili njegovim podnošenjem ostavke, saopšteno je danas na zboru radnika tog preduzeća.

Na zboru je zatraženo i obustavljanje prodaje hotela Onogošt u Nikšiću do konačne odluke suda i dogovora o socijalnom programu, koji bi važio za sve zaposlene bez izuzetka.

Radnici traže i zaštitu Privrednog suda, stečajnog upravnika i sudije od, kako tvrde, mobinga, koji se ovih dana vrši nad članovima sindikata Onogošta, a očekuju i podršku svih sindikalnih organizacija, posebno Unije slobodnih sindikata.

Sindikat apeluje i na Privredni sud da hitno, u skladu sa zakonom, rješava sudbinu tog preduzeća, u kome je stečaj sa ličnom upravom uveden 2009. godine, na zahtjev HLT Fonda koji ga sprovodi i upravlja akcijama Onogošta.

Radnici su protestovali i zbog sinoćnjeg saslušavanja u nikšićkoj policiji predsjednice sindikata Zore Niković, koju je, kako je saopšteno na zboru, direktor Stojanović prijavio da mu ugrožava ličnu bezbjednost.

Niković kazala je da je kao dokaz navodne prijetnje Stojanović dostavio policiji dopis sindikalne organizacije, koji je kao javni dokument, juče upućen na adrese više nadležnih.

U tom dopisu, koji je bio odgovor na ponuđeni socijalni program, a koji je Niković pročitala na zboru, navedeno je i da je Stojanović „samo produžena ruka vlasnika za uništavanje Onogošta“.

Zatraženo je da se sa direktorom hitno prekine ugovor „jer puno košta firmu, a ništa ne doprinosi“ i istaknuto da će mu radnici uskratiti gostoprimstvo i zabraniti ulazak u prostorije Onogošta, ukoliko to ne urade nadležni.

„ Nije riječ ni o kakvoj prijetnji direktoru, čiji je dvogodišnji učinak u Onogoštu oko milion EUR duga, već samo o našem opravdanom zahtjevu, koji smo uputili Odboru direktora, stečajnom upravniku i sudiji, Ministarstvu turizma, kao i Stojanoviću“, rekla je Niković i kao dokaz dostavila dopis.

Sindikat je tim dopisom odbacio i socijalni program, za koji su ocijenili da je neozbiljan, i zbog toga što njime nije obuhvaćena polovina radnika, odnosno zaposleni u upravi i administraciji, koji bi, kako smatraju, bili otpušteni bez otpremnina.

„ Predviđena minimalna otpremina iznosila bi 7,3 hiljade EUR, a maksimalna 9,6 hiljada, dok je izvršnom direktoru po Aneksu ugovora predviđen iznos od 21 hiljadu. Namjera vlasnika je da sve radnike pošalje na Biro rada, a proda imovinu preduzeća i hotel Onogošt“, rekla je Niković.

Ona je kazala da je cilj svih 83 zaposlena da rade i protive se prodaji hotela Onogošt za koji je uprava ponovo raspisala tender i početnu cijenu sa 4,9 miliona EUR smanjila na svega 3,4 miliona.

„Nijesmo protiv prodaje manjih objekata preduzeća, ali prodaja matičnog hotela se ne smije dopuštiti, jer će radnici završiti na ulici. Naš cilj je da se oduzme upravljanje sadašnjem poslodavcu, a da Onogošt i dalje radi“, istakla je Niković.

Ona je podsjetila da od prethodne prodaje više objekata, ukupne vrijednosti 4,6 miliona EUR, radnicima nije isplaćen čak ni topli obrok, i istakla da je plan lične uprave bio dobar dok su ga sprovodili kadrovi iz Onogošta.

U ime zaposlenih Janko Milatović uputio je javni apel Ministrastvu održivog razvoja i turizma, da kako je kazao, pogledaju šta poslovodstvo Onogošta radi od preduzeća.

„Ne dozvolite da uzaludno bude bačen milion EUR, sa kojima ste nam kao resorno Ministarstvo omogućili povezivanje radnog staža, na šta su vam svi radnici zahvalni“, rekao je Milatović.

Sindikat Onogošta podržao je predstavnik Unije slobodnih sindikata Aleksa Marojević, koji je istakao da se od države i Privrednog suda mora tražiti da spriječi da Onogošt „postane lak plijen onih koji su namjerili da se domognu njegove pozamašne imovine“.

Marojević tvrdi da u Crnoj Gori postoji jasno profilisana stečajna mafija i istakao da bi Privredni sud trebao preuzeti odgovornost prema Onogoštu i da ne dozvoli njegovo uništenje.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *