Eurozona će ‘udarnu moć’ EFSF-a povećati na 2,5 biliona eura

Dodajte komentar

Eurozona razmišlja, među ostalim, da čak peterostruko poveća svoj Fond za finansijsku pomoć zemljama u teškoćama (EFSF), koji bi na kraju iznosio 2,5 biliona eura, doznaje AFP od evropskih izvora.

Predstavljajući tokom dana u Evropskom parlamentu smjernice za sprječavanje prelivanja dužničke krize, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso predložio je da se udarna moć tog fonda “maksimalno poveća”, a da države ne izdvajaju više novca nego što su već izdvojile. Barroso nije naveo druge pojedinosti.

Po jednom od izvora, evropski stručnjaci su radili na dvijema mogućim rješenjima koja bi imala “efekt (finansijske) poluge” na postizanje tog rezultata.

Mogućnost koja je najizglednija mogla bi omogućiti da se sposobnost finansijske intervencije zaštitnog zida eurozone na kraju poveća do 2.500 milijarda eura, za razliku od njegove današnje ograničene kreditne sposobnosti od 440 milijarda eura, dodaje taj izvor.

U prvom slučaju, Fond za pomoć bi se mogao pretvoriti u banku i nabavljati svjež novac od Evropske centralne banke (ECB) putem pozajmica, bez ikakvih ograničenja.

No “ta je opcija odbačena jer se kosi s ugovorom EU-a”, ističe taj izvor. Usto, to bi izazvalo otvoreni sukob između vlada i ECB-a koji tako ne želi generisati inflaciju.

Danas preostaje druga mogućnost koju treba proučiti, po kojoj bi EFSF imao ulogu osiguravača kod imaoca obveznica zemalja koje se smatraju finansijski nestabilnim, “u visini od 15 do 20 posto, zavisno o modelu”. On bi tako pokrio dio njihovih gubitaka ako država dođe u nemogućnost dalje otplate duga.

U tom slučaju kada bi ESFS bio garantni sistem, “interventna sposobnost fonda mogla bi se utrostručiti, učetvorostručiti ili upetostručiti, po procjeni stručnjaka”, dodaje izvor.

No razgovori na tu temu još su u ranoj fazi i još treba pridobiti članice. Ako one ne povećaju svoja finansijska izdvajanja u sigurnosnu mrežu eurozone, povećaće se rizici koje sa sobom donosi efekat poluge. Ako neka zemlja s polisom osiguranja proglasi obustavu otplate duga, njeni bi se povjerioci mogli naplatiti kod EFSF-a.

izvor: business.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *