Euribor raste, rate za kredite veće

Dodajte komentar

Zbog rasta euribora sa kojim banke u Srbiji usklađuju kamatne stope za kredite u evrima, rata svih građana koji su uzeli ove pozajmice, za godinu dana porasle su i do 20 evra. Iako je trend rasta evidentan, jer je šestomjesečni euribor sa januarskih 1,22 odsto u oktobru skočio na 1,77 odsto, ekonomisti poručuju da nema mjesta panici i da se ne očekuje ponavljanje scenarija iz 2008. godine, kada su kamate imale enorman rast.

Njihova procjena je da bi već u novembru moglo da usljedi pad kamatnih stopa.

– Sa trendom blagog rasta, rata od 300 evra koju plaća neko ko je uzeo stambeni kredit, može da se uveća maksimalno 20 do 30 evra, ne više. Nenormalan skok može da se desi samo ako se dogodi sistemski šok, kao što je to bilo 2008. godine, kada je usljedila svjetska ekonomska kriza i panika u Evropi – objašnjava za “Blic” urednik sajta Makroekonomija.org Miroslav Zdravković. Njegova procjena je da je izvjesnije da će euribor početi da pada a ne da raste.

Ko je uzeo stambeni kredit sa fiksnom kamatnom stopom, ovakvo kretanje euribora ne treba da brine, njihova kamata i rata su uvijek iste, i kada euribor raste i kada pada.

– Određen broj kredita sa valutnom klauzulom u Sosijete ženeral odobrava se sa fiksnom kamatom, kod koje usklađivanja sa baznom kamatom nema. Kamata, a samim tim i rata, ostaju neizmenjeni tokom cijelog perioda otplate. Kod kredita sa promjenljivom kamatom, kamata se usklađuje svakog mjeseca sa šestomjesečnim euriborom. Rata ovih kredita padala je u periodima kada je vrijednost bazne stope na evro padala, a raste kada je vrijednost euribora u porastu – objašnjavaju u Sosijete ženeral banci.

Isto usklađivanje važi i za otplatu kredita u švajcarskim francima (CHF), ali se ovdje koristi libor kao referentna stopa. Razlika je samo u tome što je visina šestomjesečne vrijednosti libora pala za 0,17 odsto. U Banci Inteza kažu da zbog takvog kretanja građani koji su se zadužili u švajcarcima mogu očekivati povoljnije mjesečne rate u narednom kvartalu.

izvor: Blic

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *