Sims i Sargent dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Dodajte komentar

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju su Amerikanci Tomas DŽ. Sardžent i Kristofer A.Sims, saopštio je Nobelov komitet za dodjelu nagrada.

U saopštenju se precizira da su oni nagrađeni za empirijska istraživanja uzroka i posljedice u makro-ekonomiji.

Sargent s Njujorškog i Sims sa univerziteta Prinston razvili su metode koje mogu pomoći u utvrđivanju uticaja mjera u domeni monetarne i fiskalne politike na bruto domaći proizvod (BDP) i inflaciju.

Time je Kraljevska akademija napravila određeni izuzetak od dosadašnje prakse da pri donošenju odluke zanemaruje aktuelna zbivanja i u obzir uzima isključivo doprinos ekonomskoj teoriji.

“Danas su metode koje su razvili Sargent i Sims ključni alati u makroekonomskim analizama”, navodi se u saopštenju.

Nobelova nagrada za ekonomiju ustanovljena je 1968. godine i nije sastavni dio grupe nagrada koje se dodjeljuju na osnovu testamenta švedskog industrijalca i naučnika Alfreda Nobela iz 1895. godine.

Nagrada, diploma, medalja i ček od 10 miliona švedskih kruna /1,08 miliona evra / biće im dodijeljeni 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.

Nobelova nagrada dodjeljuje se u znak sjećanja na Alfreda Nobela, švedskog industrijalca i pronalazača dinamita, koji je 27. decembra 1895. osnovao fond iz koga se dodjeljuju nagrade.

Na ideju da osnuje ovaj fond Nobel je došao jer je bio zgrožen nasilnim načinima upotrebe izuma koji mu je donio bogatstvo i slavu.

Poželio je da se od novca koji je stekao na taj način svake godine nagrade oni koji najviše doprinose razvoju čovječanstva.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *