Hrvatska 12. u svijetu, a 7. u Evropi po vjerovatnoći bankrota

Dodajte komentar

Prema izvještaju CMA Visiona, u trećem kvartalu 2011. godine Hrvatska se zajedno s Mađarskom i Italijom probila u svjetski vrh, među države kojima najvjerojatnije prijeti bankrot.

Sudeći prema cijeni CDS-a (credit default swap) na petogodišnje obveznice, koji je u slučaju Hrvatske dosegnuo 484,91 bazni bod, što u prevodu znači da je za osiguranje svakog miliona eura duga od defaulta Hrvatske ulagači moraju plaćati godišnju premiju od 48.491 eura, Hrvatska sve teže dolazi do kreditora, a zaduživanje je sve skuplje i skuplje jer kreditori vjeruju da je bankrot Hrvatske realna opcija.

Cijenom CDS-a, koja zapravo predstavlja dodatnu kamatu na dug od 4,8 posto, Hrvatska nadmašuje čak i Italiju koja se ipak sa 33,3 posto vjerovantoće od bankrota našla na 8. mjestu u svijetu.

Hrvatska je sa 27,9 posto vjerovantoće bankrota na 12. mjestu u svijetu te na 7. mjestu u Europi, zajedno s najzaduženijim državama PIIGS-a. Prije samo tri mjeseca vjerovantoća bankrota Hrvatske bila je samo 17,9 posto.

Ispred Hrvatske se očekivano nalaze Grčka (90,6%), koja je daleko najizgledniji kandidat za bankrot, Portugal (61,3%), Ukrajina (46,9%), Irska (46,2%), Italija (33,3%) i Mađarska, čiji su CDS-ovi prešli 500 baznih bodova, a vjerovantoća od bankrota je 30,7 posto.

Između evropskih dužničkih bolesnika u vrh su se ugurale Venezuela, Argentina i Pakistan.

Najsigurnije države za ulaganje u obveznice i dalje su Norveška, SAD, Švedska, Švicarska i Finska.

 

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *