Banke polažu veće depozite kod ECB

Dodajte komentar

Evropske banke polažu sve veće prekonoćne depozite kod Evropske centralne banke (ECB), što je znak da dužnička kriza u evrozoni remeti bankarski sektor.

Banke su u petak položile 255,6 milijardi evra kod ECB, što je najveći iznos prekonoćnih depozita ove godine, u odnosu na prethodni rekord od 229 milijardi evra.

Depoziti pokazuju da su banke spremnije da novac polože kod ECB nego da ga pozajmljuju međusobno.

Vlada zabrinutost da bi neke banke mogle pretrpjeti gubitke usljed izloženosti dugu Grčke i drugih zemalja u slučaju da dođe do njihovog bankrota, zbog čega se banke plaše da njihovi krediti neće biti otplaćeni.

Povećanje nivoa depozita uslijedilo je nakon rasta strahovanja od šire krize evropskog bankarskog sektora koja bi mogla da pogodi i svjetski privredni rast.

Istovremeno, Evropska centalna banka (ECB) kupila je prošle sedmice vladinih obveznica za svega 2,3 milijarde evra (3,1 milijardu dolara) radi ublažavanja pritiska na finansijski ugrožene članice zone evra, pogođene dužničkom krizom, u poređenju s kupovinom za 3,8 milijardi evra nedjelju dana ranije.

Cilj kupovine obveznica je sniženje visokih kamatnih stopa na tržištu obveznica koje ugrožavaju finansije članica evrozone, kao što su Španija i Italija.
Mogućnost da Grčka na kraju bankotira zbog svog prevelikog duga podstiče strahovanja za obveznice drugih članica. Grčka, Irska i Portugal su već morale da bude spasavane, a povećane kamatne stope prijete da onemoguće pozajmljivanje i drugih članica zone evra.

izvor: Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *