Dogovorena dokapitalizacija francuskih i njemačkih banaka

Dodajte komentar

Njemačka i Francuska spremne su na dokapitalizaciju svojih banaka i to će učiniti u skladu sa zajedničkim kriterijumima, izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Riješeni smo da učinimo što je neophodno da osiguramo dokapitalizaciju naših banaka”, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsjednikom Nikolasom Sarkozijem.

Merkelova je dodala da Nemačka i Francuska žele da primijene iste kriterijume koje će prihvatiti sve strane. “Zatražićemo od relevantnih strana da provjere da je ono što mi radimo održivo”, rekla je ona.

Njemačka kancelarka i francuski lider obećali su danas u Berlinu “brze prijedloge” za rešavanje krize u eurozoni, ali nisu naveli druge detalje tih prijedloga. Merkelova je dodala da danas neće iznositi detalje, ali da će cijeli paket za stabilizaciju eurozone predstaviti krajem mjeseca.

Ona je istakla da treba sprovesti reformu banaka kako bi mogle da daju kredite i ocijenila da saradnja treba da bude veća između zemalja eurozone, kako bi se izbjegle budžetske teškoće.

Sarkozi je najavio “trajne, globalne i brze odgovore” do kraja mjeseca, kako bi Evropa bila ujedinjena na sastanku grupe 20 razvijenih zemalja – G20 i sa riješenim problemima.

Francuska je 2011. godine predsedavajuća G20, a naredni sastanak je u Kanu 3. i 4. novembra. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama zatražio je akcioni plan od Evrope do samita G20.

izvor: kamatica.com

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *