Rampa na “Kargo 10“

Dodajte komentar

„Kargo 10“, kao zajedničko preduzeće srpskih, hrvatskih i slovenačkih željeznica, još nije registrovano, saznaju „Novosti“. Prije godinu dana, ova „divlja“ firma imala je bar generalnog direktora, a danas nema ni to.

Ambiciozan, najvažniji regionalni projekat u oblasti željezničkog saobraćaja, sveo se na samo jedan voz, koji jednom nedjeljno iz Paraćina do Sežane prevozi brikete drveta za italijansko tržište. Bio je to i ostao jedini, i to pilot projekat „Karga 10“. A, umjesto najavljenih pola miliona do milion tona robe godišnje, preveze se samo ugovorenih 50.000 tona briketa.

Nadležni iz sve tri države najavili su prije tačno godinu dana, kada se na putu od Paraćina ka Sežani teretnjak sa briketima zaustavio u Batajnici, skraćeno vrijeme putovanja, pojednostavljenu carinsku proceduru, ugovaranje posla samo u jednoj, a ne u tri željezničke uprave. Međutim, na terenu je ista slika.
– U formalnopravnom smislu, novo preduzeće „Kargo 10“ još nije zaživjelo – potvrđeno je „Novostima“ u „Željeznicama Srbije“. – Naime, u skladu sa svojim obavezama prema zakonodavstvu EU, „Slovenačke željeznice“ su imale primjedbe na dosadašnje pravne forme osnivačkih akata budućeg preduzeća. To se, prije svega, odnosi na antimonopolske propise. Ovih dana „Slovenačke željeznice“ trebalo bi da usaglase prijedloge pravnih dokumenata neophodnih za osnivanje nove firme i dostave ih drugim željezničkim upravama na usaglašavanje i usvajanje.

Uporedo sa osnivačkim, pravnim poslovima, stručne i tehničke komisije željezničkih uprava Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije usaglašavaju stavove i principe budućeg rada i aktivnosti, kako bi ponuda „Karga 10“ bila što kvalitetnija, a cijene što povoljnije, navode u srpskim željeznicama.

– Zajednički cilj željezničkih uprava je da se značajno smanji vrijeme transporta između Ljubljane i Istanbula, čime će biti povećana konkurentnost u odnosu na druge vidove transporta, ali i u odnosu na alternativni Koridor 4 – ističu u „Željeznicama Srbije“. – Da bi se to postiglo, nova zajednička kompanija obezbjediće klijentima maksimalno skraćivanje svih formalnosti vezanih za prevoz robe. Prije svega, to se odnosi na skraćivanje graničnih i carinskih formalnosti i kraće zadržavanje teretnih vozova na granicama, ali i na mogućnost da sve administrativne poslove, bilo da je riječ o izvozu, uvozu ili tranzitu obavljaju na jednom mjestu.

Pristupnica

Pored inicijatora, Slovenije, Hrvatske i Srbije, projektu „Kargo 10“ su se već priključili BiH, Republika Srpska, a pristupanje su najavile i Crna Gora, Bugarska i Makedonija. Zajedničko preduzeće biće značajan željeznički prevoznik u ovom dijelu Evrope, pa se već u prvim mjesecima funkcionisanja nove kompanije očekuju znatno veći tranzitni prihodi od postojećih.

izvor: novosti.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *