Makroekonomija – Nedjeljni pregled 03.10. – 07.10.2011

Dodajte komentar

Odluke centralnih banaka pomjerale kurseve

Odluke 4 velike centralne banke bile su u fokusu trgovaca na deviznom tržištu u prvoj oktobarskoj trgovačkoj nedjelji. Iako nije bilo pomjeranja osnovnih kamatnih stopa najavljeni potezi centralnih monetarnih institucija dovodili su tržište do visokih intradnevnih oscilacija posebno najtrgovanijih valutnih parova, iako sedmični bilans nije donio neka veća pomjeranja. Najtrgovaniji valutni par EUR/USD gotovo se zadržao na istoj vrijednosti u odnosu na kraj posljednjeg trgovačkog dana septembra a nakon što se odbio od rekodnog dna u odnosu na japanski jen paru EUR/JPY je sedmični bilans gotovo nepromijenjen. 

Prva oktobarska trgovačka nedjelja na deviznom je tržištu proticala u znaku najave labavije monetarne politike Evropske centralne banke (ECB) uz zadržavanje dosadašnje kamatne stope od 1,5 odsto. ECB je najavila da će bankama ponuditi gotovo neoograničenu količinu zajmova sa rokom dospijeća od 12 odnosno 13 mjeseci u cilju očuvanja likvidnosti finansijskog sistema eurozone. Odlazeći čelnik te monetarne institucije Trichet upozorio je i na neophodnost hitne i kooordinirane akcije oko dokapitalizacije bankarskog sistema eurozone a mediji su već počeli sa spekulacijama da će biti potrebno i više od 200 milijardi EUR svježeg kapitala.

Na samom kraju nedjelje rejting agencija Fitch je saopštila da je smanjila Italiji za jedan stepen dok je Španiji smanjen za 2 podioka a izgledi za obje države su ocijenjeni negativnim.

I Banka Engleske je nakon ovonedjeljnog zasijedanja dodatno popustila monetarnu politiku povećavajući volumen novčanog kontigenta za podršku ekonomskom oporavku sa 200 na 275 milijardi GBP.

Banka Japana zadržala je osnovnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0-0,10 odsto i nakon jutrošnjeg zasijedanja, kao što je i očekivano. U cilju podrške nastojanjima na obnovi zemlje odlučila je da, finansijskim institucijama u regijama pogođenim katastrofom omogući, daljnjih šest mjeseci, odnosno do kraja aprila 2012., podnose zahtjeve za kreditima u sklopu posebnog programa.

I Australijska centralna banka zadržala je osnovnu kamatnu stopu nepromijenjenom na 4,75 odsto.

Sudeći po kretanju proizvođačkih cijena u eurozoni u avgustu mjesecu je zabilježena deflacija. Naime, godišnji rast proizvođačkih cijena u avgustu je bio 5,8 odsto na godišnjem nivou, što je smanjenje u odnosu na mjesec ranije kada je rast PPI bio 6,1 odsto. Prema finalnim podacima bruto društveni proizvod (GDP) eurozone u drugom ovogodišnjem kvartalu porastao je 0,2 odsto u odnosu na prvo tromjesečje 2011.godine, shodno ranijim procjenama i očekivanjima.

Britanski ekonomski rast u drugom kvartalu ove godine neočekivano je revidiran naniže, na 0,1 odsto, pokazali su danas službeni podaci a revidirana je i procjena za prvo tromjesečje, sa 0,5 na 0,4 odsto. Glavni razlozi za sniženje procjene za drugo tromjesečje su pad aktivnosti u industrijskom sektoru, za 1,2 odsto, i pad potrošnje stanovništva, za 0,8 odsto. U Velikoj Britaniji je zabilježen i značajan rast proizvođačkih cijena, što bi moglo ukazati i na dodatni rast inflacije u zimskim mjesecima.

Industrijska proizvodnja u najvećoj evropskoj ekonomiji, Njemačkoj, u avgustu mjesecu je smanjena u odnosu na mjesec ranije za 1 odsto, što je nesto manji pad od očekivanja. Na godišnjem nivou u avgustu je usporen rast proizvodnje koji je sa julskih 10,1 odsto smanjen na 7,7 odsto.

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama u septembru mjesecu se zadržala na 9,1 odsto kao što je očekivano ali je ohrabrenje stiglo saopštavanjem podatka da je u privatnom sektoru (change in nonfarm payrolls) u septembru otvoreno 103 hiljade novih radnih mjesta, što je 30 hiljada više od očekivanja. Prema podacima ADP o zaposlenosti u  privatnom sektoru u Sjedinjenim Američkim Državama u septembru mjesecu je otvorena 91 hiljada novih radnih mjesta što je 2 hiljade više nego prethodnog mjeseca.

izvor: atlas-broker.com

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *