Vichy zainteresovan za Institut Simo Milošević

Dodajte komentar

Vlada ne odustaje od privatizacije Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju “dr Simo Milošević” u Igalu, ali sada se razmišlja o modelu dugoročnog zakupa, nakon što su od 2008. godine propala dva tendera za prodaju Instituta.

„Vijesti“ saznaju da je francuska kompanija Viši (Vichy) zaiteresovana za dugoročni zakup crnogorskog Instituta “dr Simo Milošević”, o čemu će vladin tim razgovarati sa njenim predstavnicima.

U vladinom Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte je „Vijestima“ potvrđena i informacija da se biznismen iz Srbije i vlasnik MK grupe Miodrag Kostić-Kole ponovo interesovao za kupovinu Instituta, za koji još nije obnovljen tender.

Kompanija Viši bavi se isključivo njegom kože, promjenama povezanim sa starenjem, zaštitom kose. Baza svih Višijevih proizvoda je termalna voda iz francuskog grada Viši. Banjska voda iz toplih izvora grada upotrebljavala se u 17. vijeku za liječenje mnogobrojnih bolesti i potvrđena su njena ljekovita svojstva.Vlada ne odustaje od privatizacije Instituta

Kompanija Viši je dio kozmetičke grupacije Loreal (L`oreal). U Savjetu smatraju da se radi o francuskoj grupi sa poznatim banjskim lječilištima, koja bi „ozbiljno upravljala crnogorskim Institutom i ulagala da postane savremeni centar sa proširenom ponudom“.

Dokapitalizacijom do akcija

Prema nezvaničnim informacijama, cilj francuske grupacije je da preko dokapitalizacije dolazi do akcija Instituta, a nije isključeno da sa Vladom Srbije ne bi pokušala da se dogovori o preuzimanju njihovog paketa od 25,9 odsto akcija.

Crna Gora, odnosno Investiciono-razvojni fond i Fond za zdravstvo, Vlada i Zavod za zapošljavanje posjeduju 56, 4 odsto dionica.

Tender za prodaju većinskog državnog paketa akcija Instituta poništen je u februaru ove godine, jer nije bilo ponuda. Iz Tenderske komisije je tada najavljeno da će Vladi predložiti da promijeni model i pokuša da nađe investitora kroz javno- privatno partnerstvo.

Prvi pokušaj privatizacije Instituta Igalo je bezuspješno okončan kada je od najveće institucije za multidisciplinarno banjsko liječenje na Mediteranu odustao drugorangirani ponuđač – austrijska Kristof grupa. Pregovori sa prvorangiranom Cepterovom kompanijom su propali jer nijesu uspjeli da obezbijede garancije da će ispuniti “naduvani” investicioni program od preko 150 miliona eura. 

Kostića ne shvataju ozbiljno

Poznati „kralj šećera“, Kostić, bio je partner švajcarskoj kompaniji biznismena Filipa Ceptera, kada su učestvovali na tenderu za kupovinu Instituta, poništenom u septembru 2009. godine.

Kostićeva MG grupa je otkupljivala i tendersku dokumentaciju, ali nije direktno učestvovala, odnosno dostavila ponudu.

Iz Vlade “Vijesti” saznaju da je razgovarano sa Kostićem, ali da ne procjenjuju da njegovo interesovanje odgovara planovima za Institut.

izvor: vijesti.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *