Moody's snizio rejtinge britanskim i portugalskim bankama

Dodajte komentar

Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Moody's Investors Service snizila je u petak rejtinge 12 banaka koje posluju u Velikoj Britaniji, upozorivši da se smanjila vjerovatnost da će britanska vlada ubuduće spašavati od propasti manje finansijske institucije a na udaru su se našle i obveznice portugalskih banaka.

Moody's je tako Lloyds TSB banci snizio rejting za jedan stupanj, s Aa3 na A1, a Royal Bank off Scotland za dva stupnja, na A2. Britanskoj podružnici španske banke Santander rejting je snižen za jedan stupanj, dok je onaj Nationwide Building Societyja sada niži za dva stupnja.

U Moody's u smatraju da će britanska vlada nastaviti pružati neku potporu finansijskim institucijama važnim za sistem, ocjenjujući istodobno da je sada veća vjerovatnoća da će manje institucije pustiti da propadnu.

Agencija je u odvojenom izvještaju snizila i rejtinge obveznica s prioritetom naplate i depozita devet portugalskih banaka, za jedan do dva stupnja, te zasebne rejtinge šest banaka, čime je zaključila postupak razmatranja pokrenut u julu nakon sniženja rejtinga portugalskih državnih obveznica.

Kao razlog u Moody'su navode njihove značajne portfelje portugalskih državnih obveznica, te očekivano dalje pogoršanje kvaliteta domaće imovine i probleme s likvidnošću zbog blokiranog pristupa finansiranju.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *