ECB nudi nove hitne zajmove – Odluka podstakla rast na berzama

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) u četvrtak je ponudila nove hitne zajmove bankama kako bi im olakšala prevazilaženja dužničke krize, no zadržala je postojeće kamatne stope uprkos strahovima od usporavanja privrede.

ECB će tako ponuditi bankama neograničene iznose zajmova sa rokom dospijeća od 12 i 13 mjeseci. To će bankama omogućiti finansiranje u dužem periodu, čak i do 2013., i time ih zaštititi od previranja na tržištima pozajmica.

U prvih šest mjeseci iduće godine takođe će im biti omogućeni neograničeni iznosi zajmova sa kraćim rokovima otplate, do tri mjeseca. Tako je predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet na posljednjoj konferenciji za novinare uoči isteka mandata i ustupanja čelne dužnosti Mariju Draghiju umjesto na sniženje kamatnih stopa naglasak stavio na mjere kojima bi se osiguralo uredno funkcionisanje finansijskog sistema.

Posljednjih nedjelja jačaju zabrinutosti u pogledu bankarskog sektora evrozone i njegove izloženosti državnim dugovima. Međubankarske pozajmice, inače ključne za dnevno funkcionisanje banaka, gotovo su presušile zbog bojazni da banke-dužnice neće moći vratiti kredit. Kako bi se izbjegla nova kreditna kriza ECB je stoga odlučio finansijskom sistemu omogućiti zajmova koliko god mu je potrebno. Trichet nije ni nagovijestio sniženje kamatnih stopa u nadolazećim mjesecima.

“Privredne prognoze i dalje su podložne velikim neizvjesnostima i intenzivnim rizicima slabljenja”, kazao je Trichet, dodajući kako istovremeno kamatne stope ostaju na niskim nivoima. Utvrdio je takođe da će godišnja stopa inflacije vjerovatno i dalje znatno premašivati ciljani nivo u ECB-u od blizu dva odsto.

Odluka ECB-a podstakla je rast cijena dionica banaka, pa je S&P indeks finansijskog sektora bio najveći dobitnik. S jučerašnjim skokom od 3,2 posto, dobici tog sektora u posljednja tri dana dosegnuli su 8,8 posto.

izvor: Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *