Umro Stiv Džobs, osnivač kompanije “Apple”

Dodajte komentar

Kompanija Apple je na svom sajtu Apple.com objavila da je preminuo Stiv Džobs (56), vizionar koji je prije 35 godina u Kaliforniji osnovao malu IT firmu koja je do danas izrasla u najvrjedniju kompaniju svijeta.

“Apple je izgubio vizionara i kreativnog genija, a svijet je izgubio nevjerovatnog čovjeka. Mi koji smo imali sreću da ga poznajemo i radimo s njim, u Stivu smo izgubili dragog prijatelja i mentora koji nas je inspirisao. Stiv za sobom ostavlja kompaniju koju je samo on mogao da podigne, a njegov duh će zauvjek biti u temeljima Apple-a”, saopštio je “Apple” na svom sajtu.

U dopisu medijima, “Apple” je saopštio da sa velikom žalošću objavljuje da je Stiv Džobs preminuo.

“Njegovi briljantnost, strast i energija su bili izvor bezbrojnih inovacija koje su obogatile i poboljšale živote svih nas. Svijet je nemjerljivo bolje mjesto zahvaljujući Stivu. Njegove najveće ljubavi su bili supruga Loren i porodica. Naša srca su s njima i sa svima onima koje su dotakli Stivovi nevjerovatni talenti”, saopštio je “Apple”.

Preminuo dan poslije prezentacije najnovijeg “Iphone-a”

Džobs je umro samo dan pošto je u Kupertinu, u Kaliforniji, njegov nasljednik na čelu “Apple” Tim Kuk predstavio najnoviju verziju superpopularnog smartfona “Iphone”, koji je ponajviše načinio “Apple” najvrednijom firmom na svijetu, bogatijom čak i od vlade SAD.

Džobs se dugo borio sa rakom pankreasa, zbog kojeg je krajem avgusta morao da prepusti čelo kompanije.

– Uvijek sam govorio da ću, ako dođe dan kada ne budem mogao da obavljam svoje dužnosti generalnog direktora “Apple”, biti prvi koji će vam to saopštiti. Nažalost, taj dan je došao – rekao je tada Džobs.

Džobs je kao beba dat na usvajanje. Kako je nedavno izjavio njegov biološki otac, Sirijac Abdulfatah Džon Džandali, majka Džoana Šibl Simpson je morala da se odrekne svog novorođenog sina jer su se njeni roditelji protivili vezi sa Sirijcem.

Stiv Džobs će ostati zapamćen kao jedan od simbola 21. vijeka, ere računara, “gedžeta”, smartfona i, naposljetku, tablet računara. Za manje od jedne decenije predstavio je nekoliko revolucionarnih proizvoda i koncepata koji su preporodili tržište potrošačke elektronike: iTunes (2003), iPhone (2007), App Store (2008) i, konačno, iPad (2010), prenose agenije.

Najveći spomenik Stivu Džobsu biće nova zgrada “Apple”, u čijem je dizajniranju učestvovao, a koju nije doživeo da vidi van projekata i papira. Očekuje se da bude useljena do kraja 2015. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *