Srbija: Referentna kamatna stopa smanjena na 10,75 odsto

Dodajte komentar

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je smanjio referentnu kamatnu stopu 0,5 procentnih poena, na 10,75 odsto, saopštio NBS.

Procjena Izvršnog odbora je da će septembarska inflacija biti jednocifrena i da će se u narednom periodu nastaviti njeno približavanje cilju.

“Cijene hrane su stabilizovane, a rast regulisanih cijena usporen. Niska agregatna tražnja će i dalje biti preovlađujući dezinflatorni faktor, što potvrđuju aktuelna i očekivana kretanja kod nas i u okruženju. Takođe, procesu deflacije doprinijeće i započet pad inflacionih očekivanja”, ističe NBS.

Zaključeni stendbaj-aranžman iz predostrožnosti s Međunarodnim monetarnim fondom, kako je ukazala centralna banka, podržava ekonomski program Srbije koji ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

“Za njegovo sprovođenje u neizvjesnom međunarodnom okruženju od ključne važnosti je vođenje fiskalne politike u skladu s pravilima fiskalne odgovornosti. Aranžman s MMF-om doprinosi poboljšanju investicione klime i predstavlja dodatnu zaštitu od negativnih spoljnih uticaja krize na privredu zemlje”, ocijenio je NBS.

Dodaje se da Izvršni odbor NBS-a očekuje da će inflacija nastaviti da pada i da će se u granicama cilja naći u prvom polugodištu naredne godine. “Kretanje referentne kamatne stope zavisiće od ostvarenja projektovane inflacije i rizika, prije svega, u međunarodnom okruženju i u oblasti fiskalne politike”, ističe NBS.

izvor: emg.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *