Moody's drastično srezao ocjenu Italiji zbog dugova

Dodajte komentar

Dvije sedmice pošto je to učinio Standard and Poor's, agencija Moody's oštro je u utorak uveče snizila kreditnu ocjenu Italiji zbog rizika finansiranja njenog golemog duga, slabosti rasta i političke nesigurnosti.

Većina analitičara očekivala je smanjenje ocjene za jedan nivo, no Moody's je snizio ocjenu Italiji za tri stupnja na “A2” prema dosadašnjoj “Aa2” uz negativne izglede, što znači da bi rejting mogao još padati.

Moody's je odluku donio ponajprije zbog “porasta rizika” u finansiranju velikog italijanskog duga većeg od 1.900 milijarada eura (oko 120 posto BDP-a).

Drugi su razlozi loši izgledi za rast zbog slabe produktivnosti i krutosti italijanskog tržišta rada, a zatim i loši izgledi za rast na svjetskom nivou te konačno politička i ekonomska nesigurnost Italije.

Vlada Silvija Berlusconija pokušala je pad rejtinga ublažiti kazavši da je bio očekivan i da vlada “odlučno radi na ostvarenju ciljeva u javnim finansijama”.

Prije dvije nedjelje Standard and Poor's snizio je ocjenu Italiji za jedan nivo na A/A-1 s ranijeg A+/A-1+, zbog loših izgleda rasta i “krhkosti” vlade. S&P je prva agencija koja je snizila rejting Italiji od početka dužničke krize.

Iako je Italija 14. septembra donijela plan stroge štednje radi uravnoteženja proračuna i smanjenja duga, ona ne uspijeva uvjeriti tržišta.

Ulagači nemaju povjerenja u Berlusconijevu vladu koja je podijeljena i oslabljena i oklijeva sprovesti oštre rezove. Sam Berlusconi suočen je s novim skandalom i pozive da podnese ostavku sve snažnije upućuju mu i opozicija i poslodavci.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *