Kina će premašiti Japan i SAD

Dodajte komentar

Kina će za tri godine premašiti Japan i SAD po luksuznoj potrošnji, navodi se u izvještaju švajcarske  banke o prognozi kretanja na tržištu luksuzne robe. Predviđa se da će se u budućih deset godina 40 odsto rasta potrošnje u Kini odnositi na luksuznu robu.

U izvještaju se ističe da su satovi i muška garderoba najbrže rastući segment tržišta luksuzne robe i izražava se uvjerenje da će rast potrošnje nakita biti u porastu, javlja Kineski međunarodni radio.

Prema riječima švajcarskih analitičara, Kina vrlo brzo može da bude prvo tržište luksuzne robe, prije svega jer potencijalni kupci starosti ispod 45 godina čine 73 odsto tržišta. To je dva puta više u odnosu na Japan i SAD.

Drugo, broj muških potrošača je mnogo veći nego u te dvije zemlje. Osim toga, sve više ljudi poklanja veću pažnju putovanjima i luksuznom uživanju, a veliki je i potencijal milionera u unutrašnjosti Kine. Sve to ubrzava rast tržišta luksuzne robe u Kini.

S obzirom da je globalna privreda u recesiji, analitičari švajcarske banke ukazuju da se tržište luksuzne robe od 2008. godine postepeno seli u Aziju.

Oko 65 odsto potencijalnih kupaca skupih, rafiniranih proizvoda živi upravo u novorastućim ekonomijama.

izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *