Hrvati u bankama drže 143 milijarde kuna

Kunski depoziti kod banaka u Hrvatskoj u julu su povećani, dok se rast deviznih depozita nastavio usporavati, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Kunski depoziti stanovništva i poduzeća, nakon junskog smanjenja, u julu su se povećali i time pridonijeli ubrzanju godišnje stope rasta ukupnih kunskih depozita s 2,5 posto u junu na 6,1 posto u julu.

Za razliku od kunskih, rast deviznih depozita nastavio se usporavati, pa se godišnja stopa promjene u julu spustila na 2,9 posto, odnosno na 0,5 posto ako se isključi utjecaj tečaja.

Tome je pridonio zamjetno manji prirast deviznih depozita stanovništva, koji je u julu bio gotovo upola manji nego u isto vrijeme lani, navode analitičari Hrvatske narodne banke u zadnjem Biltenu HNB-a.

Uz to, dodaju, sektor poduzeća je, unatoč mjesečnom povećanju, na kraju jula raspolagao s 2,6 milijardi kuna ili za 13,6 posto manje deviznih depozita u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je nastavak nepovoljnih kretanja koja su obilježila gotovo cijelu godinu.

Po podacima HNB-a na kraju jula ove godine ukupni su devizni depoziti kod banaka iznosili 143,2 milijarde kuna, u čemu su sa 86 posto zastupljeni devizni depoziti stanovništva, koje u bankama ima štednih i oročenih deviznih depozita u iznosu 123,2 milijarde kuna.

Kunski, štedni i oročeni, depoziti kod banaka na kraju jula iznosili su 37,98 milijardi kuna, što je za 169 milijuna kuna više nego u mjesecu prije, a za 2,2 milijarde kuna više nego u istom razdoblju prošle godine.

U tome su sa gotovo 53 posto ili 20,1 milijardu kuna zastupljeni kunski depoziti stanovništva, dok se oko 27 posto ili 10,2 milijarde kuna odnosi na kunske depozite poduzeća.

izvor: business.hr

Check Also

Profit bankarskog sektora na kraju prošle godine 83,3 miliona eura, sve banke poslovale pozitivno

Ukupan profit bankarskog sektora na kraju trećeg kvartala iznosio je 83,3 miliona eura. Pozitivan rezultat …

Leave a Reply

Your email address will not be published.