Hrvati u bankama drže 143 milijarde kuna

Dodajte komentar

Kunski depoziti kod banaka u Hrvatskoj u julu su povećani, dok se rast deviznih depozita nastavio usporavati, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Kunski depoziti stanovništva i poduzeća, nakon junskog smanjenja, u julu su se povećali i time pridonijeli ubrzanju godišnje stope rasta ukupnih kunskih depozita s 2,5 posto u junu na 6,1 posto u julu.

Za razliku od kunskih, rast deviznih depozita nastavio se usporavati, pa se godišnja stopa promjene u julu spustila na 2,9 posto, odnosno na 0,5 posto ako se isključi utjecaj tečaja.

Tome je pridonio zamjetno manji prirast deviznih depozita stanovništva, koji je u julu bio gotovo upola manji nego u isto vrijeme lani, navode analitičari Hrvatske narodne banke u zadnjem Biltenu HNB-a.

Uz to, dodaju, sektor poduzeća je, unatoč mjesečnom povećanju, na kraju jula raspolagao s 2,6 milijardi kuna ili za 13,6 posto manje deviznih depozita u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je nastavak nepovoljnih kretanja koja su obilježila gotovo cijelu godinu.

Po podacima HNB-a na kraju jula ove godine ukupni su devizni depoziti kod banaka iznosili 143,2 milijarde kuna, u čemu su sa 86 posto zastupljeni devizni depoziti stanovništva, koje u bankama ima štednih i oročenih deviznih depozita u iznosu 123,2 milijarde kuna.

Kunski, štedni i oročeni, depoziti kod banaka na kraju jula iznosili su 37,98 milijardi kuna, što je za 169 milijuna kuna više nego u mjesecu prije, a za 2,2 milijarde kuna više nego u istom razdoblju prošle godine.

U tome su sa gotovo 53 posto ili 20,1 milijardu kuna zastupljeni kunski depoziti stanovništva, dok se oko 27 posto ili 10,2 milijarde kuna odnosi na kunske depozite poduzeća.

izvor: business.hr

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *