Zar će i Kodak bankrotirati?

Dionice američkog Eastman Kodaka u petak su se strmoglavile bolnih 54 posto, nakon što je legendarni proizvođač filmova potvrdio da je angažovao advokatsku firmu Jones Day.

Naravno, angažovanje pravnih savjetnika u normalnim uslovima nije razlog da se vrijednost neke kompanije više nego prepolovi, no Jones Day je poznat po sprovođenju stečaja i traženju zaštite od povjerilaca.

Zbog toga je njihovo angažovanje razbuktalo strahove da će kompanija čije je ime više od sto godina bilo sinonim i za amaterske i za profesionalne filmove završiti u stečaju, piše BBC News.

Kodak je tokom vikenda demantovao takav razvoj događaja objavivši kako nema namjeru podnijeti zahtjev za bankrotom i da za kompaniju koja se transformira nije neuobičajeno da “istražuje sve opcije”.

Međutim, situacija u Kodaku je sve samo ne ružičasta – kompanija stvorena na filmovima imala je problema u prilagođavanju digitalnom dobu, nedavno je objavila da planira posuditi 160 miliona dolara za “opšte korporativne svrhe”, a tržišna kapitalizacija trenutno iznosi samo 210 miliona dolara, dok je na vrhuncu 1997. godine bila 31 milijardu dolara.

izvor: business.hr

Check Also

S&P 500 blago pao nakon četiri dana rasta

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks blago pao jer su ulagači odlučili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *