Srbija: Nema novca za otplatu kredita

Dodajte komentar

Bankari u Srbiji upozoravaju da je sve više teško naplativih kredita i privredi i stanovništvu. Neizmireni dugovi su, prema posljednjim podacima Narodne banke Srbije, premašili 300 milijardi dinara ili 18,6 odsto od ukupno odobrenih zajmova.

Najviše je problematičnih pozajmica preduzeća koje su dostigle 210 milijardi dinara, dok građani ne mogu da otplate 41 milijardu dinara. Za rate više nemaju novca ni poljoprivrednici, a ni preduzetnici, tako da su njihove neizmirene obaveze prema bankama narasle na 60 milijardi dinara.

U privredi, prema podacima centralne banke, za uzete, a neotplaćene kredite, najveći dužnici su u prerađivačkoj industriji, trgovini i građevinarstvu. Građani nemaju novca da vrate stambene kredite za koje duguju 15,5 milijardi dinara, gotovinske – 11,2 milijarde dinara i kreditne kartice 4,3 milijarde dinara.

– Smatramo da je nivo problematičnih kredita alarmantan, jer se kreće od 22 pa čak i do 30 odsto kod nekih banaka – rekao je Oliver Regl, predsjednik IO Rajfajzen banke. – Najveći dužnici su firme, ali je primjetan porast neizmirenih obaveza i kod građana. Svaka banka rješava ove probleme od slučaja do slučaja, ali ukoliko se ovakav trend nastavi to može da ugrozi likvidnost pojedinih banaka.

Rezerve

Ukupna obračunata posebna rezerva za procjenjene gubitke na kraju prve polovine ove godine iznosi 439 milijardi dinara, navode u NBS. – Brži rast iznosa problematičnih kredita u odnosu na obračunatu rezervu za procjenjene gubitke je rezultiralo smanjenjem pokrića ovih plasmana za sedam odsto.

izvor: novosti.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *