Euro prema jenu najniži u 10 godina

Dodajte komentar

Euro je danas na međunarodnim tržištima blago oslabio, nadomak najnižem nivou u osam mjeseci prema dolaru i najnižem u 10 godina prema jenu jer su intenzivirane zabrinutosti u vezi bankrota Grčke ojačale brige ulagača u vezi zdravlja bankarskog sektora eurozone.

Euro je tokom dana bio na gubitku prema dolaru od 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,3357 dolara, nakon što se ranije nakratko spustio na najniži nivo od sredine januara, od 1,3313 dolara. U septembru je jedinstvena evropska valuta oslabila sedam posto prema dolaru, što je njen najveći mjesečni gubitak od novembra 2010.

U odnosu na jen euro je oslabio za 0,4 posto, na 102,73 jena, nedaleko najnižeg nivoa u deset godina od 101,95 jena, na koliko se spustio krajem septembra na trgovinskoj platformi EBS.

Dolar je tokom dana blago oslabio prema jenu i njime se trgovalo po 76,85 jena, nakon što se ranije popeo na najviši nivo u dvije sedmice prema jenu, od 77,27 jena, i probio 55-dnevni prosjek od 77,17 jena prvi put od skoka nakon intervencije na valutnim tržištima početkom avgusta.

S obzirom na tvrdokornu duboku podijeljenost Evrope glede načina suzbijanja spirale dužničke krize i rizike koji prijete većim privredama eurozone i finansijskom sektoru, euro će najvjerovatnije ostati pod pritiskom, ocjenjuju tržišni sudionici.

U fokusu je tržišta današnji sastanak ministara finansija eurozone u Bruxellesu na kojem će glavna tema biti Grčka, a u planu su i rasprave o povećanju kapaciteta Evropskog fonda za finansijsku stabilnost.

“Euro je pod pritiskom budući da ostaje previše nepoznanica. Niko ne zna što se događa u Grčkoj u svjetlu revidiranih očekivanja u vezi budžeta. Danas se sastaju ministri finansija, no možda ćemo nove konkretne vrijesti morati morati malo duže čekati. Negativne priče u vezi bankovnog sektora eurozone dodatno podstiču zazor ulagača od rizičnije imovine”, izjavio je strateg valutnih tržišta u ING-u Tom Levinson.

Grčka se našla u fokusu ulagača nakon što je objavila da neće ispuniti ciljani budžetski manjak, postavljen samo prije nekoliko mjeseci.

Na evropskim berzama danas su izrazitije oslabjele dionice banaka, nakon što je agencija za kreditne rejtinge Moody's stavila rejting belgijsko-francuske finansijske grupe Dexia na razmatranja radi mogućeg sniženja zbog njezine izloženosti grčkom dugu.

To je ulagačima bio podsjetnik na probleme s kojima se suočavaju banke zbog izloženosti dugu perifernih članica eurozone.

izvor: business.hr

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *