CBCG predlaže povećanje PDV-a

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore (CBCG) ocijenila je da se mora što prije mora obezbijediti uravnoteženost prihoda i rashoda držanog budžeta, a kao potencijalnu rezervu u slučaju da se oni ne ostvaruju u skladu sa planom – preporučuje Vladi povećane stope stope na dodatnu vrijednost (PDV).

Crna Gora ima nisku stopu PDV-ai njeno povećanje ne bi imalo veće negativne posljedice – istakla je CBCG u preporukama Vladi za ekonomsku politiku u 2012. godinu u dijelu koji se odnosi na fiskalnu politiku a u koje su Vijesti imale uvid. Opšta stopa PDV u Crnoj Gori je 17 odsto, dok snižena, od sedam odsto, važi za osnovne životne namirnice i jedna je od najnižih u regionu.

CBCG je naglasila da je fiskalna stabilnost preduslov opšte ekonomske stabilnosti i dugoročnog ekonomskog rasta, zbog čega je potrebno u domenu fiskalne politike obezbijediti da se javna potrošnja prilagodi objektinim mogućnostima, kao i da se u 2012. godini mora ići sa još rigidnijim fiskalnim mjerama uprkos tome što su izdaci tekuće javne potrošnje pod dejstvom opštih mjera štednje smanjeni.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *