BiH ima uvjerljivo najgori rejting od svih zemalja regije

Dodajte komentar

Prema ocjeni analitičara agencije Standard & Poors, trenutni kreditni rejting BiH, odnosno vjerovatnoća da eventualni kreditor bude uredno isplaćen,  ocijenjeni su s B+, što je oznaka  za špekulativno, odnosno riskantno ulaganje, čime se BiH našla u istoj kategoriji kao Uganda i Zambija.

U očima analitičara  agencije Moody’s, BiH stoji još gore, jer je po kategorizaciji ove agencije, BiH ocijenjena  sa B2, što označava visoko špekulativno ulaganje i za jedan stupanj je niže od ocjene agencije Standard & Poors.

Raspravljati jesu li u pravu analitičari agencija Moody’s ili Standard & Poors je besmisleno, jer  ocjene obiju agencija kreditni rejting države BiH   svrstavaju u “smeće”,  a razlika je samo u nijansama, što znači da niti jedan ozbiljan investitor niti hoće niti smije pozajmiti novac BiH  jer je rizik da se izgubi uloženo jednostavno prevelik. 
U odnosu na zemlje regije BiH ima uvjerljivo najgori rejting.

Kreditni rejting Srbije, Makedonije i Crne Gore, po ocjeni agencije Standard & Poors,  jest dvije stepenice iznad rejtinga BiH, iako se i njihov rejting svrstava u “smeće”. Pozajmljivanje novca ovim državama ocjenjuje se kao “nesigurno ulaganje”, što znači da je rizik ipak manji nego kod eventualnog pozajmljivanja novca BiH, piše Večernji list.

Hrvatska je ipak u drugoj kategoriji, iznad magične crte koja odvaja “smeće” od  država kojima pozajmljivanje novca nosi prihvatljiv rizik, s ocjenom  rejtinga kod agencije Standard & Poors –  BBB  čime se  Hrvatska svrstava u kategoriju zemalja s “niskim kreditnim rejtingom”. U odnosu na BiH Hrvatska je po rejtingu četiri stepenice iznad.

Najbolji kreditni rejting u regiji, očekivano, ima Slovenija, koju su analitičari  iz agencija  Standard & Poor  i Moody’s svrstali u zemlje sa “visokim rejtingom” uz ocjenu AA, odnosno Aa2. Sloveniju od prvoklasnog rejtinga i ocjene AAA dijele samo dvije stepenice, dok je između Slovenije i BiH razlika 11 stepenica. Najgore plasirana država po rejtingu u regiji i Europi je Grčka, koja se i bukvalno nalazi na dnu tabele s ocjenom CC odnosno Ca, te se i službeno smatra bankrotiranom državom,  pa se pozajmljivanje novca Grčkoj  tretira kao “ekstremno špekulativno ulaganje”.

izvor: manager.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *