Uhapšeno više od 700 protestanata s Wall Streeta

Dodajte komentar

Više od 700 prosvjednika s Wall Streeta uhićeno je nakon što su blokirali prometne trake na mostu Brooklyn Bridge.

‘Očekuje se da će broj uhićenih premašiti 700, rekao je glasnogovornik policije. Prosvjednici su više puta upozoreni da će biti uhićeni ako blokiraju kolnik, dodao je.

Svjedoci su opisali kaotičnu scenu na poznatom visećem mostu kao more policijskih službenika koje je okružilo prosvjednike. Neki prosvjednici pokušali su pobjeći kada su policajci počeli hapsiti članove grupe.

Osim protiv navodne prekomjerne sile i nepravednog postupanje prema manjinama, uključujući muslimanima, pokret ‘Okupirajte Wall Street’ također prosvjeduje protiv ovrha kuća, visoke stope nezaposlenosti i paketa pomoći iz 2008.  ‘Izdano je više od 700 prekršajnih prijava sudionicima prosvjeda na Bruklinskom mostu danas navečer, nakon što ih je policija više puta upozorila da ostanu na pločniku rezerviranom za pješake jer će, budu li okupirali kolnike, biti uhićeni’, rekao je glasnogovornik policije.

Prekid prometa na Bruklinskom mostu trajao je nekoliko sati.

Aktivisti pokreta ‘Okupirajte Wall Street’ već dva tjedna prosvjeduju protiv siromaštva i socijalne nejednakosti, visoke nezaposlenosti i svih oblika diskriminacije, globalnog zagrijavanja i genetski modificirane hrane, a financijsko-burzovni centar na Wall Streetu simbol je interesa protiv kojih se bore. Nekoliko puta su se već sukobili s policijom koju optužuju za pretjerane reakcije.

Pokušali su postaviti šatore na Wall Streetu i ‘utvrditi’ se u prosvjednim kampovima, ali je to policija zabranila, nakon čega su organizirali prosvjedne mimohode po Donjem Manhattanu, oko četvrti Wall Streeta i ključne prometne poveznice grada New Yorka, Bruklinskog mosta.

Poznati lijevo liberalni intelektualci i umjetnici, poput filmaša Michaela Moorea i glumice Susan Sarandon, već su dali javnu potporu pokretu, a svoju solidarsnost s prosvjednicima deklarirali su već i neki sindikati poput Ujedinjene federacije nastavnika ili lokalnog Sindikata transportnih radnika 100 koji broji četrdesetak tisuća članova.

Slični prosvjedi počinju se organizirati i u drugim velikim gradovima Sjedinjenih Država, među kojima Bostonu, Chicagu i San Franciscu.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *