Srbija: Sve više dinarskih kredita

Dodajte komentar

Građani u Srbiji se sve više opredjeljuju za dinarske, gotovinske ili kredite za refinansiranje, iako su kamate i dalje veoma visoke. Prema posljednjim podacima Narodne banke Srbije, prosječna kamata na ove zajmove je iznosila 21,5 odsto.

Ali u ovom trenutku, to je i najpovoljnije zaduženje, jer su kamate na kredite u evrima slične, ali je neophodan i depozit od 30 odsto, koji malo ko može da položi. Ako se od dva rješenja bira manje loše, onda je lakše otplatiti dinarski zajam.

Neke banke da bi privukle građane, odobravaju dinarske kratkoročne kredite, sa rokom otplate do pet godina i fiksnim kamatama. U ovom slučaju rata je ista tokom svih 60 mjeseci otplate. Ostale banke nude promjenljive kamate, što znači da može da raste i pada u skladu sa kretanjem naše referentne kamate, a koja trenutno iznosi 11,25 odsto na godišnjem nivou. Mnoge banke na ovaj iznos dodaju i svoje marže, koje prelaze i 10 odsto, tako da se ne može naći kredit ispod 21,30 odsto.

Bankari smatraju da je za građane sada najbolje da uzimaju kredite u dinarima, jer će ih na kraju otplata koštati manje, nego da se, na primjer, zadužuju u evrima.

– Od početka smo se vodili idejom da klijentima ponudimo nepromjenljive uslove, što se ispostavilo kao veoma pozitivno u posljednjih godinu dana kada su kretanja kursa dinara postala učestalija – kažu u Folks banci.

– Primjera radi, građani koji imaju u korišćenju kredit sa valutnom klauzulom, nakon tri godine otplate kredita plaćaju 30 odsto veće iznose mjesečnih rata nego u momentu kada su podnijeli zahtjev za kredit. Dinarski krediti sa fiksnom kamatnom stopom su bez učešća, depozita i s maksimalnim rokom otplate od 60 mjeseci.

Prednosti dinarskog kredita 
klijent uvijek zna tačan iznos mjesečne rate, dok kod kredita u evrima to ne može da zna (zavisi od kursa na dan dospijeća rate)
nema uticaja eventualni rast inflacije
ne izlaže se dodatnim troškovima prilikom plaćanja mjesečnih obaveza jer su rate dinarske
klijenti plaćaju iste iznose mjesečnih rata

I evri papreni
Kamate na kratkoročne zajmove u evrima tek kod poneke banke su oko 14 odsto, a uglavnom su od 17 do 19 odsto na godišnjem nivou. Da bi ih dobili, građani moraju da polože depozit od 30 odsto ili da za toliko uvećaju pozajmicu. Banka praktično na trećinu kredita stavlja zalog. Neke na ta sredstva daju kamatu od jedan odsto, dok druge praktično „zamrzavaju“ depozit, bez ikakave naknade.

izvor: novosti.rs

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *