JUGOSKANDIK: Počinje suđenje Gazda Jezdi

Dodajte komentar

Višem sudu u Beogradu danas, iz petog pokušaja, treba da počne suđenje vlasniku piramidalne štedionice Jugoskandik, Jezdimiru Vasiljeviću i njegovim saradnicima zbog optužbi za prevaru i oštećenje više hiljada građana Srbije početkom devedesetih.

Suđenje je krajem maja odloženo četvrti put kada je sud odobrio da Vasiljevića pregledaju radiolog, neurolog i psihijatar, kao i da bude pregledan na magnetnoj rezonanci kako bi se utvrdilo da li je sposoban da iznese odbranu i prati suđenje.

Vasiljević je u pritvoru od 26. marta prošle godine, a prije toga je godinu bio u ekstradicinom pritvoru u Holandiji u kom je završio nakon bjekstva iz Srbije 2006. godine.

Pred sudom se u maju prvi put pojavio direktor Banke privatne privrede Crne Gore, Milorad Vukotić, državljanin Crne Gore, koji je prvooptuženi u tom procesu iako je slučaj Jugoskandik poznat po Vasiljeviću.

Vukotić zbog čijih je izostanaka početak suđenja odložen prethodna tri puta, tražio je da se postupak protiv njega razdvoji i ustupi pravosudnim organima Crne Gore, jer, kako kaže, nijednu radnju nije učinio u Srbiji, a tužilac je u Crnoj Gori odbio da ga goni.

Sudija Slađana Marković poručila mu je da ustupanje Crnoj Gori “ne dolazi u obzir”.

Zbog zloupotrebe službenog položaja, prevare i utaje u vezi s piramidalnom štednjom u Jugoskandiku početkom 1990-ih, pored Vasiljevića i Vukotića, optuženi su i Ljubivoje Šundić, Dragan Antonijević i advokat Stevan Protić.

To suđenje je prekinuto 2006. zbog Vasiljevićevog bjekstva iz zemlje.

Prema tvrdnjama njegovog ranijeg branioca Dragoljuba Đorđevića na odlazak iz zemlje se odlučio zbog zdravstvenih razloga jer mu tadašnje sudsko vijeće bivšeg sudije Bojana Mišića nije dozvolilo adekvatno liječenje.

Zbog toga mu je propalo i jemstvo od oko milion EUR na kući u naselju Dedinje, koju je za njega založio prijatelj, preminuli Nikola Kubatlija.

Vasiljević je uhapšen u Holandiji u aprilu 2009. prema srpskoj potjernici, a izručen je 26. marta prošle godine i upućen u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu.

izvor: b92.net

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *