I dužnici i banke strahuju od franka

Dodajte komentar

Građanima Srbije koji su uzeli stambene kredite u švajcarskim francima niko od nadležnih još nije ponudio nijedno konkretno rješenje, iako su to nedavno najavili. I dalje važi samo individualna ponuda banaka kod kojih su se porodice zadužile da bi riješile svoje stambene kredite, da ukoliko nisu u mogućnosti da otplaćuju svoje zajmove, iskoriste grejs period do godinu dana, produže rok otplate ili da prevedu kredit u evre.

Iako ovo zvuči povoljno i lako, za svakoga ko se odluči za bilo varijantu to donosi znatan dodatni trošak. I sami bankari smatraju da sada nije vrijeme da se stambeni krediti kovertuju iz švajcarske valute u evro, prije svega jer su kamate znatno veće, pa će i rate porasti.

– Građani su u vrlo delikatnoj situaciji, a nekog konkretnog rješenja nema na nivou države – kaže bankar iz jedne od vodećih banaka u Srbiji. – Smatram da će građani koji već sada imaju problem sa otplatom stambenih kredita u švajcarskim francima naći u vrlo teškoj poziciji, a i banke.

– Realan rizik za to postoji – kaže Petar Grujić, direktor sektora za rad sa stanovništvom Folksbanke.

– Klijenti, usljed uvećane rate na stambene kredite indeksirane u „švajcarcima“, dođu u poziciju da ne mogu da servisiraju rate. Jedna od opcija za amortizovanje nagomilanog kursnog rizika kod kredita u švajcarskim franicima je eventualna subvencija plaćene kamate od strane države, koja bi imala efekat relaksiranja visine rata na strani klijenata do eventualne stabilizacije međuvalutnog odnosa i približavanju odnosa koji je važio prije dvije do tri godine – smatra Grujić.

– Tako subvencionisana kamata se može i konvertovati u beskamatni kredit koji bi imao grejs period od pet do 10 godina i koji bi korisnik tada servisirao.

izvor: novosti.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *