Porez na transakcije nije dobra ideja

Dodajte komentar

Evropski porez na finansijske transakcije ne bi donio projektovane prihode, jer bi kompanije bile podstaknute da se presele u inostranstvo, izjavio je danas švedski ministar finansija Anders Borg. Borg je rekao Bi-Bi-Siju da je Švedska ukinula ovakav porez kada je shvatila da je većina trgovačkih kompanija napustila zemlju.

“Porez je imao veoma štetan uticaj na naša finansijska tržišta. Ukoliko EU uvede takav porez, kompanije bi se samo preselile u Njujork ili Aziju”, rekao je švedski ministar finansija.

Borg je rekao da se između 90 i 99 odsto trgovaca akcijama, hartijama od vrijednosti i derivativima preselilo iz Stokholma u London.

“Rezultat je bio takav da nismo imali nikakav prihod od poreza. Naplaćeno je veoma malo novca, pošto je veći dio poslovanja izmješten iz Švedske. Odustali smo od ovog poreza, jer je to veoma loše funkcionisalo”, rekao je Borg.

Činjenica da su SAD saopštile da ne namjeravaju da uvedu takav porez znači da će kompanije moći slobodno da odu u druge finansijske centre, rekao je švedski zvaničnik.

Borg je dodao da podržava ideju da bankarski sistem plati određeni novac državama i da se banke dovedu u red, ali da mjere koje treba da dovedu do toga ne smiju da potiskuju firme iz Evrope.

Velika Britanija usprotivila se ideji o uvođenju poreza na finansijske transakcije, koji je ranije ove sedmice predložila Evropska komisija.

London bi bio najteže pogođen ovim porezom, pošto se većina bankarskih transakcija u Evropi obavlja preko ovog grada.

izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *