Michael Moore i Noam Chomsky podržali protest ispred Wall Street-a

Dodajte komentar

Oni su lopovi! Oni su gangsteri! Kleptomani, uzvikivao je Michael Moore u centru njujorškog finansijskog kvarta. Istovremeno je tvrdo jezgro pokreta „Okupirajte Wall Street” horski ponavljalo njegove riječi, kako bi poruku čuli i učesnici u pozadini.

Aktivisti, koje je kontroverzni američki reditelj došao da podrži, organizovali su se globalnom akcijom preko društvenih mreža. Od 17. septembra njih dvije stotine kampuje pod šatorima u parku kod Njujorške berze, u srcu finansijskog spekulantskog društva iz čijih je fioka poletjela tekuća ekonomska kriza. 

Nešto prije Michaela Moorea, demonstrante je obodrio i profesor Noam Chomsky, eminentni lingvista i još jedan kontroverzni ljevičar i intelektualac. Chomsky, koga satanizuje konzervativna Amerika ali mu se dive mnoge liberalne organizacije širom svijeta, uputio im je otvoreno pismo, nazvao ih „hrabrim i časnim” i izrazio nadu da će njihova akcija uspjeti da vrati politiku na „zdraviji kolosijek”.

Po uvjerenju aktivista pokreta, tradicionalni politički sistemi i organizacije izgubili su svoj legitimitet, jer su se predali u ruke finansijskim institucijama. Učešće građana u demokratiji svodi se na uzaludno glasanje koje ne pruža izbor.

“Najbolji način, da se blokira demokratija”, poručuje im Chomsky, „jeste da se donošenje odluka oduzme građanstvu i prepusti institucijama”. To mogu biti prinčevi i princeze, svešteničke kaste, vojne hunte, partitokratije (ili stranačke diktature) ili moderne korporacije.

izvor: indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *