Država nacionalizovala tri banke u Španiji

Dodajte komentar

Španska centralna banka preuzela je kontrolu u tri štedne banke koje nisu uspjele privući privatni kapital pomoću vladinog programa, čiji je cilj bio vratiti povjerenje u bankarski sistem četvrte najveće privrede eurozone. Centralna banka je objavila da je utrošila 13,4 milijarde eura na dokapitalizaciju banaka, uključujući i novac koji je ubrizgala u tri štedne banke, Catalunya Caixa, Unnim i NovaCaixaGalicia.

Upravo štedne banke bile su glavni izvor zabrinutosti u španskoj privredi, čija se vlada bori sa smanjenjem proračunskog manjka.

Guverner Centralne banke Miguel Angel Fernandez Ordonez rekao je da je 96,4 posto tamošnjih banaka dovršilo dokapitalizaciju i ustvrdio da državni fond za restrukturiranje neće više trebati prikupljati novac na tržištu.

Upozorio je, međutim, da sada bankarskom sistemu glavnu brigu zadaje kriza s državnim dugovima, a ne više nekretninska imovina koja je razorila španski financijski sistem.

Odvojeno, Europska komisija je dala preliminarno odobrenje za državnu pomoć u visini 4,75 milijardi eura za dokapitalizaciju tri španske banke.

Komisija je objavila da je državna pomoć za tri banke, NCG Banco, Catalunya Banc i Unnim Banc, potrebna kako bi se pomoglo bankama da ispune nove zahtjeve vezane uz visinu kapitala, uvedene u sklopu programa restrukturiranja sistema štednih banaka u toj zemlji. Odobrena pomoć iznosi 2,47 milijardi eura za NCG Banco, 1,72 milijarde za Catalunya Banc i 568 milijuna eura za Unnim Banc.

U funkciji regulatora 27-člane Europske unije, Komisija je objavila da konačno odobrenje za planove dokapitalizacije ipak zavisi o provedbi restrukturiranja koje bi trebalo omogućiti njihovu dugoročnu održivost.

“Jačanje kapitala tih banaka ključno je za omogućavanje nastavka zajmodavnih aktivnosti prema realnoj privreid i provedbu restrukturiranja koje im nužno predstoji, a proizlazi iz značajnih subvencija koje su dobile”, izjavio je europski povjerenik Joaquin Almunia.

izvor: biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *