NBS: Inflacija u 2011 od 3 do 5 odsto

Dodajte komentar

Inflacija će do kraja godine biti jednocifrena, a u sledećoj godini kretaće se u granicama od četiri plus minus jedan odsto, izjavio je juče guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić i ocenio da će rast BDP-a u 2011. ipak biti 2,5 odsto, za razliku od procene MMF-a da će iznositi dva procenta.

Na privrednoj konferenciji Rajfajzen banke, Šoškić je naglasio da će inflacija do kraja godine biti jednocifrena i da “nema govora da će biti dvocifrena”.

Podsećajući da je u junu zabeležena negativna inflacija od minus 0,3 odsto, u julu minus 0,5 odsto, dok je u avgustu bila na nuli, on je dodao da je ovogodišnjem povećanju inflacije u Srbiji najviše doprineo rast cena hrane, sa udelom od 37 odsto.

U komentaru na izdavanje obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od milijardu dolara, Šoškić je rekao da je to uspeh za Srbiju jer prvi put izdaje takve hartije od vrednosti i to na 10 godina, a o poverenju investitora rečito govori podatak da je tražnja bila dva puta veća od ponude.

Govoreći o deviznim rezervama, Šoškić je naveo da one trenutno iznose oko 10,6 milijardi evra, što je više od nivoa deviznih rezervi bivše SFRJ iz 1990.

On je dodao da devizna štednja u Srbiji iznosi više od 7,5 milijardi evra, a samo od 2008. je porasla za više od tri milijarde evra.

U osvrtu na novi aranžman sa MMF-om, koji bi trebalo da bude odobren ovih dana u Vašingtonu, Šoškić je rekao da aranžman iz predostrožnosti, osim što obezbeđuje novih milijardu evra kredita, donosi i potvrdu poverenja za strane investitore da je domaća ekonomija stabilna.

izvor: kamatica.com

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *