Hrvatska: Za dobrovoljno zdravstveno osiguranje se izdvaja 25 puta manje od Slovenaca

Dodajte komentar

Hrvatsko tržište dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja sada je vrijedno oko 250 miliona kuna, ali se u budućnosti očekuje njegov značajan rast. Tome u prilog govore podaci prema kojima građani drugih evropskih zemalja za privatno zdravstveno osiguranje izdvajaju mnogo više od hrvatskih.

Premija zdravstvenog osiguranja per capita u evropskim zemljama se u 2008. i 2009. kretala od 9 eura u Turskoj do više od 2.000 eura u Holandiji. Prosjek je 171 euro, u Hrvatskoj se u tu svrhu izdvajalo oko 8 eura.

U Sloveniji se za privatno zdravstveno osiguranje godišnje izdvaja blizu 200 eura, a osim Holandjana više od Slovenaca za istu namjenu izdvajali su još samo Švajcarci (oko 750 eura), te Njemci (oko 390 eura).

Nakon usporavanja u 2009. tržište zdravstvenog osiguranja u Evropi je lani ponovo raslo i to oko 6 posto, a premija je dosegla 108 milijardi kuna. To je posljedica povećane potražnje za zdravstvenim osiguranjem uslijed starenja evropskog stanovništva i povećanih troškova zdravstvene zaštite.

S 25 posto udjela u ukupnoj premiji zdravstveno osiguranje drugo je najveće neživotno osiguranje u Evropi, s tim da na dva vodeća tržišta, holandsko i njemačko, otpada čak dvije trećine ukupne premije zdravstvenog osiguranja na evropskom tržištu.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *