Republika Srpska: Četiri banke prodate ispod realne cijene

Dodajte komentar

Komisija za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama Republike Srpske poslije revizije u četiri banke u RS utvrdila je da postoji osnovana sumnja da postupci pripreme i prodaje državnog kapitala u sve četiri kontrolisane banke nisu sprovedeni u skladu sa propisima.

Navedeno je to u dopunjenom konsolidovanom izvještaju Komisije za reviziju privatizacije RS za period od juna 2006. do maja 2011. godine koji bi trebalo da bude razmatran na sjednici Narodne skupštine RS.

Kristal banka “otišla” za evro

Za Kristal banku iz Banjaluke istaknuto je da je na osnovu izvještaja revizorske kuće “Aditon” iz Banjaluke Komisija utvrdila da je 75,55 odsto državnog kapitala prodat Hipo Alpe Adrija banci za evro.

– Prema navodima Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, nije nađena odluka Ministarstva finansija o postupku privatizacije, niti je procjena vrijednosti kapitala Kristal banke izvršena od strane Komisije poslije vansudskog poravnanja. Reviziji nije poznato kako je ostvaren princip javnosti, nediskriminacije učesnika i konkurencije iz Zakona o privatizaciji državnog kapitala u bankama – navodi se u izvještaju Komisije.

Istaknuto je i da je prema izvještaju revizorske kuće procijenjena vrijednost kapitala Kristal banke 31. decembra 2001. godine iznosila 2.578.000 KM. Od toga, vrijednost 75,55 odsto državnog kapitala iznosila je 1.948.000 maraka, a ugovorna kupoprodajna cijena tog kapitala iznosila je jedan evro.

– Komisija izražava osnov sumnji da postupak pripreme i prodaje državnog kapitala u Kristal banci nije sproveden u skladu sa propisima, te da je utvrđivanjem prodajne cijene bez prethodno izvršene procjene vrijednosti državnog kapitala u banci nanesena šteta javnom interesu – piše u dopunjenom konsolidovanom izvještaju.

Novac za Razvojnu ni(je) uplaćen

Za Razvojnu banku iz Banjaluke Komisija je navela da je na osnovu izvještaja revizorske kuće “Best revizor” iz Banjaluke utvrđeno da je neposrednom pogodbom, kupac Bank of Southeast Europe International, filijala banke Banjaluka, kupio 100 odsto akcija državnog kapitala.

Od toga, 80 odsto državnog kapitala kupljeno je po cijeni od 1,6 miliona maraka, a preostalih 20 odsto u iznosu od 2,5 miliona KM kupac se obavezao platiti poslije isteka dvije godine od dana kad postane vlasnik banke.

– Na osnovu revizorskog izvještaja Komisija je konstatovala da prodavac, Ministarstvo finansija RS, nije procijenio vrijednost u postupku pripreme prodaje državnog kapitala, te da nije prihvatio najpovoljniju ponudu. Revizori nisu mogli da utvrde da li je kupac uplatio ugovorenu cijenu od 4,1 milion maraka, niti da li je izvršio dokapitalizaciju banke u skladu sa kupoprodajnim ugovorom – piše u izvještaju.

Navedeno je i da, prema raspoloživoj dokumentaciji, nema traga o uplati 2,5 miliona KM za 20 odsto državnog kapitala, te da je sporna i uplata 1,6 miliona maraka za 80 odsto kapitala.

U izvještaju Komisije za Banjalučku banku iz Banjaluke stoji da je na osnovu izvještaja revizorske kuće “Best revizor” utvrđeno da je “Verano motors” iz Beograda kupio 84 odsto državnog kapitala za 100.000 KM, a da se u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS navodi da nije utvrđena početna cijena banke, te da nije dokumentovano kako je došlo do odstupanja između veće ponuđene i manje ugovorene vrijednosti kapitala banke u državnom vlasništvu.

Prema izvještaju revizorske kuće “Best revizor”, procijenjena vrijednost Banjalučke banke iznosila je 19.624.000 KM.

– Komisija za reviziju privatizacije RS posebno ističe da je Komisija za direktnu prodaju u trećem zapisniku od 16. januara 2002. godine konstatovala da potencijalni kupac preuzima dugovanja Banjalučke banke prema Vladi RS u iznosu od 6.707.000 KM, kao i preuzimanje dugovanja prema Fondu zdravstva i Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja u ukupnom iznosu od 757.000 maraka. Iz navedenog zapisnika vidljivo je da su pojedini članovi Komisije pravdali nisku prodajnu cijenu državnog kapitala obavezama koje će preuzeti kupac – navodi se u izvještaju.

Zaključeno je da je Komisija utvrdila da postoji osnovana sumnja u neregularnost postupka pripreme i prodaje državnog kapitala, te da je prodajna cijena banke utvrđena bez adekvatne procjene vrijednosti.

Privredna banka Doboj

Komisija za reviziju privatizacije je na osnovu izvještaja revizorske kuće “Adition” iz Banjaluke utvrdila da je 90 odsto kapitala Privredne banke Doboj prodato Slobodanu i Miri Pavlović iz Čikaga za 550.000 KM. Istaknuto je da je revizijom utvrđeno da prodavac, Ministarstvo finansija RS, nije izvršilo procjenu vrijednosti državnog kapitala, te da je povrijeđen postupak pripreme i prodaje državnog kapitala.

– Komisija zaključuje da priprema i prodaja državnog kapitala u Privrednoj banci Doboj nisu bile u svemu u skladu sa važećim propisima, uz napomenu da je imovina prodata u trećem pokušaju – stoji u izvještaju.

izvor: Glas Srpske

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *