Banke eurozone traže sigurnost u ECB-u

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) u ponedjeljak je od banaka primila 165,12 milijardi eura prekonoćnih depozita, piše The Wall Street Journal. To je drugi najveći iznos prekonoćnih depozita ove godine, nakon 12. septembra kada su banke u ECB položile 197,75 milijardi eura. Situacija u kojoj banke radije polažu svoje viškove likvidnosti u ECB nego da ih po višim stopama plasiraju drugim bankama odraz je tržišne nesigurnosti.

Ima li potrebe za sniženjem kamata ECB-a?

Tržišta od ECB-a očekuju da daljim dugoročnim mjerama osigura likvidnost i razmisli o sniženju kamatnih stopa, iako podaci pokazuju kako je kreditiranje banaka eurozone u avgustu raslo brže.

Krediti privatnom sektoru u avgustu ove godine porasli su 2,6% u odnosu na prošlu godinu, a u julu za 2,4% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Izjave guvernera centralnih banaka u ponedjeljak su po pitanju kamatnih stopa bile oprečne te analitičari smatraju kako će se ECB prije osloniti na nekonvencionalne mjere poput obnove 12-mjesečnih operacija refinansiranja i ponovnog aktiviranja kupovine privatno izdatih obveznica.

U prilog tome ide i činjenica da banke nemaju veliku potrebu za novcem, tako da su u ponedjeljek od ECB-a pozajmile 711 miliona eura što je relativno malo u udnosu s onim što su plasirale u prekonoćne depozite.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *