Buffett najavio masovni otkup dionica

Dodajte komentar

Warren Buffett očito više ne zna što bi s golemom količinom gotovine kojom raspolaže njegov Berkshire Hathaway pa je juče najavio plan otkupa dionica svog gigantskog holdinga. Berkshire Hathaway je za dionice koje će otkupiti spreman platiti premiju od 10 posto, ali u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrijednost, koja se računa tako da se imovina kompanije umanji za obaveze.

Buffettova će kompanija za akvizicije vlastitih dionica koristiti gotovinu koju “ima pri ruci”, a objavili su i kako program otkupa neće imati “rok trajanja”, dok će količina otkupljenih dionica zavisiti isključivo o raspoloživoj gotovini.

A gotovine Berkshire zaista ima u izobilju — na kraju drugog kvartala Buffettova je kompanija imala novčane rezerve od 47,9 milijardi dolara, a iako je od tada na investicije potrošila gotovo 15 milijardi dolara, još uvijek “u džepovima” ima gotovo 33 milijarde.

Međutim, u Berkshireu su rekli da će program otkupa zaustaviti ako gotovinske rezerve padnu ispod 20 milijardi dolara, no teško je vjerovati da će brzo uspjeti otkupiti dionice vrijedne 13 milijardi dolara.

Kompanija vjerovatno najobožavanijeg investitora na Wall Streetu najavila je da će dionice kupovati na otvorenom tržištu, odnosno New York Stock Exchangeu, ili kroz privatno dogovorene transakcije.

“Prorok” misli da je tržište podcijenjeno

Budući da investitori s Wall Streeta Buffetta zaista doživljavaju kao proroka i vjeruju mu više nego ijednom drugom veteranu finansijskog biznisa, možda su od odluke o otkupu dionica, prve takve u Buffettovoj karijeri dugoj više od četiri decenije, zanimljiviji razlozi koji stoje iza nje.

U obavještenju Berkshire Hathawaya navodi se kako će, ako je njihovo mišljenje ispravno, otkup dionica povećati stvarnu vrijednost Berkshireovih dionica, čime će se pak okoristiti dioničari koji zadrže svoje udjele.

Međutim, Buffettova odluka da kupuje vlastite dionice znači i da on smatra kako su dovoljno jeftine da bi ih se isplatilo kupiti, a mnogi fondovski menadžeri to su percipirali kao dokaz da Buffett smatra kako je i cijelo tržište podcijenjeno.

Fondovski menadžer u Penn Capital Managementu Eric Green za Bloomberg je izjavio kako je Buffettovo ulaganje novca u Berkshireove dionice “još jedan način njegovog “bikovskog” odnosa prema tržištu” te da slavni investitor “misli da je tržište podcijenjeno”.

Ne boji se recesije

Investicioni direktor PNC Wealth Managementa James Dunigan Bloombergu je pak rekao kako bi Buffett, kada bi mislio da su “na horizontu mogućnosti nove recesije”, pričekao s odlukom o otkupu dionica.

Menadžer portfelja Wintergreen Funda David Winters za Wall Street Journal je izjavio kako je otkup Berkshireovih dionica “dobar signal za tržište” i da Buffett ima “pregršt fleksibilnosti u svijetu koji je zamrznut”.

No Phil Orlando iz Federal Investorsa tom je poslovnom dnevniku rekao kako, iako je “činjenica da je Buffett odlučio kupiti puno svojih dionica pozitivna”, samo to neće biti dovoljno da “promijeni tržište”.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *