Sudbonosna nedjelja za euro

Dodajte komentar

Njemačka kancelarka Angela Merkel obratila se juče milionskoj publici, kao gost u TV emisiji ARD-a i time označila početak sedmice za koju mnogi kažu da je sudbonosna za euro. Situacija je ozbiljna, ali pod kontrolom…

U principu, Angela Merkel ne voli da se pojavljuje u tok-šou emisijama. Poslednji put je to uradila prije više od dvije godine, za vrijeme izborne kampanje. Kancelarka je sinoć sat vremena bila jedini gost u udarnom terminu na prvom programu njemačke televizije. Sama ta činjenica ukazuje na ozbiljnost situacije.

U četvrtak (29.9.), Bundestag glasa o proširenom fondu za spasavanje eura (EFSF). Biće to važan test za kancelarku, jer vladajuća većina u Njemačkoj, koju čine njeni demohrišćani i liberali, nije stabilna. Govori se o koaliciji koja je „na ivici da se raspadne“, o prijevremenim izborima…

Nema bankrota Grčke, nema povratka na marku

„Situacija je ozbiljna“, izjavila je Merkel govoreći o euru. Međutim, zajednička valuta je vrijedna svih napora potrebnih da se spasi.

I kada je govorila o vladajućoj koaliciji, njena dijagnoza je glasila „vrlo teška i komplikovana” situacija. Ipak, ona je uvjerena da će prilikom glasanja o euru u Bundestagu, demohrišćani i liberali imati sopstvenu većinu i da takozvana kancelarska većina, u ovom slučaju nije neophodna.

„Ta većina je potrebna prije svega za izbor kancelarke, ili kod važnih kadrovskih odluka“, objasnila je Angela Merkel. Opozicija – SPD i Zeleni, žele da glasaju za fond za spasavanje eura, ali, međutim, smatraju da ako se u Bundestagu ne dobije kancelarska većina, to znači skori raspad koalicije.

Koalicija ima ukupno 330 glasova u Bundestagu. Kancelarska većina je 311 glasova. To znači, viđeno iz perspektive opozicije, da koalicija sebi može da dozvoli maksimalno 19 neistomišljenika.

Angela Merkel odlučno je odbacila bilo kakve radikalne korake u aktuelnoj dužničke krizi: dakle neće biti bankrota Grčke ili povratka na marku u Njemačkoj. „Lako je reći otpisivanje dugova. Ali, to bi značilo masivan gubitak povjerenja investitora u cijeloj eurozoni, uz nesagledive posljedice“, rekla je kancelarka. „Tada više niko, nigdje u Evropi, ne bi ulagao novac“. A povratak na njemačku marku bi bio loš po izvoz, jer bi njemačka roba znatno poskupjela na tržištu.

Prezadužene zemlje da izgube dio suvereniteta

Angela Merkel izričito je naglasila da budućim trajnim mehanizmom za spasavanje (ESM), treba stvoriti mogućnost za kontrolisani bankrot prezaduženih zemalja. ESM fondovi bi 2013. trebalo da zamijene EFSF. Bundestag će o tome glasati, vjerovatno početkom iduće godine.

Njemačka kancvelarka ostaje pri svom tvrdom stavu kada je riječ o velikim dužnicima u euro-zoni. „Ako se neka država ne pridržava obaveza iz pakta stabilnosti eura, ubuduće mora postojati mogućnost da bude kažnjena, tako što će izgubiti dio suvereniteta. Moramo raditi na promjeni ugovora kako bi smo državu mogli da tužimo makar pred Evropskim sudom pravde“, rekla je Angela Merkel.

Kancelarka u svakom slučaju nije rekla ništa novo. Bio je to nastup koji trebalo da umiri javnost – pred početak sudbonosne sedmice za euro.

izvor: dw-world.de

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *