Soroš: Grčka možda ipak bankrotira

Dodajte komentar

Trenutna kriza ozbiljnija je od one s kojom je sve i počelo 2008. godine, kaže milijarder i svjetski poznati investitor Džordž Soroš.

Soroš naglašava da bi dužnička kriza u Evropi mogla dovesti do “topljenja“ globalnog finansijskog sistema, kao i nove kreditne krize. Ozbiljnost trenutne krize proizlazi, kaže on, iz činjenice da evrozona nema alate kojima bi se borila protiv dužničke krize.

“Godine 2008. postojali su alati kojima su se države mogle boriti protiv krize, a danas te alate treba stvoriti“, navodi Soroš i dodaje da je Evropski fond za finansijsku stabilnost “samo embrion” koji ne posjeduje sposobnost da potroši sredstva koja skuplja.

On smatra da “evropske zemlje moraju da formiraju zajedničko ministarstvo finansija koje bi moglo da djeluje slično onome što je radilo američko ministarstvo finansija 2008″.

“Evropski čelnici moraju da uvjere glasače da pomognu zemljama koje se nalaze u krizi da prebrode probleme”, rekao je Soroš.

Iako vjeruje u to da će evrozona s vremenom prebroditi dužničku krizu, on smatra da “realno gledano, Grčka možda neće biti sposobna da izbjegne bankrot”.

“U slučaju bankrota Grčke, važno je da se evropski bankarski sistem zaštiti i da se izbjegne prelivanje krize na ostale zemlje“, kazao je Soroš i dodao da depoziti banaka moraju biti zaštićeni stvaranjem garantnog fonda.

On je upozorio na “ozbiljne posljedice” koje bi svjetska ekonomija mogla da osjeti zbog dužničke krize u Evropi. Upozorio je i da povlačenje kreditnih linija u dolarima od strane evropskih banaka iz zemalja u razvoju, a sve zbog vlastite likvidnosti, predstavlja veliku prijetnju globalnoj ekonomiji.

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *