HNB: Imamo snažne rezerve, spremni smo na još jedan udarac

Dodajte komentar

Zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić istakao je u nedjelju da Hrvatska narodna banka ima i sredstva i instrumente kojima će nastaviti održavati stabilnost kursa eura u odnosu na kunu.

“Tokom krize izgradili smo snažne rezerve kojima možemo intervenisati u slučaju krize i spremni smo to učiniti kad god to bude potrebno”, izjavio je Vujčić u razgovoru za Dnevnik HTV-a iz Washingtona, gdje je u sastavu hrvatskog izaslanstva učestvovao na godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

HNB, dodao je Vujčić, ne brani kurs eura na nekom određenom nivou, ali ne dopušta njegove pretjerane oscilacije.

Ono što se događalo sa švajcarskim frankom, otvorilo je oči i onima koji nisu shvatali koliko je značajna stabilnost kursa kune i eura, rekao je.

Govoreći o mogućnosti još jednog financijskog sloma koji prijeti svijetu, Vujčić je rekao da je Hrvatska spremna podnijeti još jedan udarac. Međutim, ističe, to bi značio dalje smanjivanje ionako loše perspektive rasta.

“Finansijski sistem bi pretrpio udarac, troškovi finansiranja bi porasli, što bi produžilo lošu finansijsku situaciju”, kaže viceguverner. Kao vrlo važnu činjenicu istakao je stabilnost hrvatskog bankovnog sektora “u situaciji kada su neke banke u europskim zemljama u vrlo lošem stanju”.

Naše banke su vrlo dobro kapitalizovane i one su, iako u vlasništvu stranih banaka majki, hrvatske pravne osobe, rekao je, naglasivši spremnost da se maksimalno štite naše banke od posljedica koje bi eventualno došle iz inostranstva.

“Niko ne bi htio u ovoj situaciji imati banke u stanju u kojem su u nekim evropskim zemljama. Međutim, neka kriza značajnijeg opsega, poput nekontrolisanog bankrota Grčke, imala bi odraz na sve, prvenstveno kroz rast troškova finansiranja”, zaključio je Vujčić.

Na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a hrvatsko izaslanstvo vodili su ministarka finansija Martina Dalić i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski. Oni su s čelnicima tih institucija razgovarali o makroekonomskoj situaciji i potpori ekonomskom razvoju Hrvatske.

izvor: business.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *