Wall Street zabilježio najveći nedjeljni gubitak od vrhunca krize 2008.

Dodajte komentar

Iako su u juče  na Wall Streetu cijene akcija blago porasle, u cijeloj protekloj sedmici Dow Jones indeks zabilježio je najveći sedmični gubitak od vrhunca finansijske krize 2008. godine, jer je tržište uzdrmano pesimističnim osvrtom Feda na privrednu situaciju i strahovanjima od širenja dužničke krize u Evropi.

Dow Jones indeks ojačao je juče 37 bodova, ili 0,35 odsto, na 10.771 bod, dok je S&P 500 porastao 0,60 odsto, na 1.136 bodova, a Nasdaq indeks 1,12 odsto, na 2.483 boda.

Ali, u cijeloj prošlojsedmici Dow Jones potonuo je 6,4 odsto, što je njegov najveći sedmični gubitak od oktobra 2008. godine. S&P 500 potonuo je,, 6,6, a Nasdaq indeks 5,3 odsto.

U nedostatku značajnijih vijesti, vodeći su indeksi juče balansirali na rubu pozitivne i negativne oblasti. Ipak, završili su u plusu, nakon četiri dana oštrih gubitaka.

„Bila bih sretnija da je tržište poraslo za 100-tinjak bodova, ali u ovakva vremena treba biti oprezan, pa ulagači nisu skloni većem riziku“, kaže Doreen Mogavero, direktorica kompanije Mogavero, Lee & Co.

Da na tržištu vlada krajnji oprez, pokazuje daljnji rast, već peti dan zaredom, VIX ‘indeksa straha’ Čikaške berze opcija. Juče je ojačao 0,6 odsto, što pokazuje da ulagači osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena akcija.
Ulagače je juče ponešto ohrabrila poruka ministara finansija i centralnih bankara grupe G20 najvećih svjetskih privreda da će preduzeti sve kako bi sačuvali stabilnost evropskog finansijskog sistema, pa i dodatno povećati likvidnost.

Ali, to nije posebno ublažilo strahovanja ulagača od bankrota Grčke i širenja dužničke krize u evrozoni.

Nisu jenjavala ni strahovanja od nove recesije u SAD-u. Nakon što je američka centralna banka u srijedu upozorila na ‘značajne rizike slabljenja’, analitičari povećavaju procjene o mogućnosti recesije. Među ostalim i zbog toga što političari malo ili ništa ne čine da bi je spriječili.

„Finansijska su tržišta već umorna gledajući kako vlasti u Evropi i SAD-u okreću prstima i ne rade ništa konkretnije kako bi riješili krizu globalne privrede. A mogućnost recesije sa dvostrukim dnom rapidno raste“, kaže Barton Biggs, partner u kompanij Traxis Partners.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,50 odsto, na 5.066 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,63 odsto, na 5.196 bodova, a pariški CAC 1,02 odsto, na 2.810 bodova.

izvro: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *