Valutni izvještaj: nedjeljni pregled, 19.09.- 23.09.2011.

Dodajte komentar

Ton ovonedjeljnom trgovanju na cjelokupnom finansijskom tržištu dala je ocjena američke centralne banke FED o postojanju značajnih rizika po globalni oporavak te stabilnost finansijskih tržišta. Uz već prisutne i predugo neriješene probleme dužničke krize u eurozoni unijeta je nova nestabilnost na tržištu koja je dovela do opšteg pada cijena akcija, najznačajnijih berzanskih roba, plemenitih metala a najtrgovanija valute kao što je EUR su bilježile rekordne minimume, a američki dolar i u odnosu na japanski jen (JPY).

Tržište je samo djelimično uspjela da „smiri“ najava G-20 koja zasijeda ovog vikenda u Washingtonu „da će učiniti sve kako bi se sačuvala stabilnost finansijskih tržišta“. Refleksije eventualnih dogovora u okviru G-20 treba očekivati tek naredne nedjelje.

Prethodna nedjelja donijela je nove rekordno niske vrijednosti jedinstvene evropske valute u odnosu na USD u toku ove godine te u odnosu na japanski jen u prethodnih 10 godina kao posljedica nastavka dužničke krize u eurozoni te pesimizma koji je u pogledu ekonomskom oporavka zavladao na tržištu. Jedistvena evropska valuta je, osim što je dotakla istorijsko dno u odnosu na japanski jen na nedjeljnom nivou izgubila dodatnih 2,1 odsto u odnosu na američki dolar.

Američki dolar je, uz izuzetak japanskog jena, dobijao na vrijednosti u odnosu na ostale valute iz korpe najtrgovanijih. U odnosu na britansku funtu nedjeljni dobitak USD bio je 2% a posebno visoke dobitke dolar je imao svojim imenjacima (tzv. robnim valutama) australijskom (5,8%), novozelandskom (6,5%) i kanadskom dolaru (CAD) 5,2 odsto. Cijena investicionog zlata na nedjeljnim nivou u dolarskom iskazu izgubila je 8,9 odsto a minus je ostvaren posebno posljednjeg trgovačkog dana.

Iako je prethodnih dana bilo dosta medijskih spekulacija da bi FED mogao uvesti program monetarnog popustanja tzv. QE3 to se nije dogodilo a osnovna kamatna stopa je zadržana na rekordno niskom nivou od 0-0,25 odsto. FED je najavio program tzv. Operation Twist (reinvestiranje iz kratkoročnih trezorskih u dugoročne hartije od vrijednosti iz svojeg portfolija teškog 1,65 triliona USD) a najavio je i da će u cilju podrške hipotekarnom tržištu, reinvestirati glavnice i kamate od dosadašnjih papira u državne hipotekarne agencijske hartije od vrijednosti. Odluke FED-a nijesu donijete jednoglasno već su tri člana bila protiv monetarnih popustanja, sadržanim u novim mjerama.

Ohrabrujući podatak iz SAD bio je povećan promet postojećim stambenim objektima u avgustu mjesecu sa 4,67 miliona jedinica (na godišnjem nivou) u julu, na 5,03 miliona realizovanih jedinica, koji je bio je rekordan u prethodnih 5 mjeseci. Ali razočaranje je ponovo stilo sa tržišta rada gdje je broj inicijalnih zahtjeva za naknade za nezaposlenost ponovo bio iznad 400 hiljada (tačnije 423 hiljade, 5 hiljada više od očekivanja), a u svom saoptenju je i FED nezaposlenost akcentirao kao jedan od najvećih problema oporavka.

Iz eurozone su objavljeni podaci o padu PMI (indeksa menadžera nabavke) te novih industrijskih narudžbi.  Nove industrijske narudžbe u eurozoni u julu mjesecu su smanjene 2,1 odsto u odnosu na mjesec ranije, što je više od „očekivanog“ smanjenja za 1,1 odsto. Na godišnjem nivou u julu je zabilježeno usporavanje rasta novih narudžbi sa revidiranih 10,6 odsto na 8,5.

Objavljeni zapisnik sa sastanka Odbora guvernera Banke Engleske koji je održan prije dvije nedjelje pokazao je da je devetočlani odbor bio jednoglasan u donošenju odluka o zadržavanju osnovne kamatne stope rekordno niskom te nastavku programa monetarnih stimulacija teškog 200 milijardi GBP u cilju podrške ekonomskom oporavku nacionalne ekonomije. Vrijednost britanske funta (GBP) obarala je procjena tržišnih aktera da će Banka Engleske „morati“ posegne za novim monetarnim stimulacijama.

izvor: atlas-broker.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *