NLB saziva skupštinu akcionara radi dokapitalizacije

Dodajte komentar

Dioničari NLB-a, a najveći su država i belgijska banka KBC, u četvrtak 27. oktobra odlučivaće o 400 miliona eura vrijednoj dokapitalizaciji. Na dnevnom redu skupštine je samo tačka o odobrenom kapitalu.

Predlog uprave je da banka u sljedećih pet godina, uz suglasnost nadzornog odbora i bez dodatnog sazivanja skupštine, osnovni kapital poveća  jednom ili višekratno za najviše 46,2 miliona eura odnosno da izda najviše 5.530.562 novih redovnih ili povlašćenih dionica.

Ko će dokapitalizovati NLB još nije jasno, a ne zna se ni kolika će biti cijena dionica. Ukoliko će u postupku dokapitalizacije biti izdane sve predviđene dionice (5,53 miliona), njihova najniža cijena mora biti 72 eura po dionici, piše slovenački Finance.

Cijena dionica u prošlogodišnjoj je dokapitalizaciji bila 116 eura, a većinu (244 od 250 miliona eura) kupila je država s budžetskim novcem.

Na ubrzanu su dokapitalizaciju zbog loših prethodnih rezultata stres testa NLB i još 15 evropskih banaka pozvali i dužnosnici Evropske unije.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *