Direktor najveće švajcarske banke UBS podnio ostavku

Dodajte komentar

Izvršni direktor najveće švajcarske banke UBS AG (UBSN)  (Oswald Gruebel) podneo je ostavku na tu funkciju zbog gubitka od 2,3 milijarde dolara u neovlašćenim transakcijama koje je napravio službenik te banke iz Londona.

Gribel je na čelu UBSN bio od februara 2009. godine, a na toj funkciji zameniće ga Serđo Ermoti (Sergio P. Ermotti), dosadašnji direktor banke zadužen za sektor Evrope, Bliskog istoka i Afrike, prenosi agencija Blumberg. Ostavka Gribela usledila je posle sastanka Upravnog odbora banke u Singapuru.

Gribel je u UBSN proveo 37 godina, a u tu banku došao je iz konkurentske Kredit Svis grupe (Credit Suiše Group AG). Gribel (67) je ujedno i jedina ličnost koja je do sada obavljala funkciju izvršnog direktora i u UBSN i u Kredit Svisu.

On je uspeo da za kratko vreme doprinese da UBSN ponovo posluje sa profitom, a sa američkim vlastima uspeo je da reši sporno pitanje tajnosti podataka bankarskih računa. On je odluku o ostavci doneo zbog sudskog postupka koji se vodi protiv službenika banke iz Londona Kvekua Adobolija, koji je optužen za prevaru i trgovinu preko lažnih računa, čime je naneo štetu UBSN od 2,3 milijarde dolara. Gribel je zbog toga smatrao da je njegova moralna obaveza da podnese ostavku.

izvor: Beta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *