Bankarski sektor RS i BiH – stabilan

Dodajte komentar

Direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac izjavila je danas Srni u Sarajevu da je bankarski sektor Srpske i BiH stabilan i zdrav.

”Tu činjenicu već su potvrdili svi relevantni faktori. Potrebno je samo nastaviti sa razvojem bankarskog sektora, ali pri tome treba jače insistirati na njegovom približavanju realnom sektoru”, rekla je Injčeva neposredno pred početak okruglog stola o temi ”Reforme bankarskog BiH na putu ka EU”, čiji je organizator USAID.

Ona je dodala da je ‘’saradnja regulatora i države sa privatnim sektorom, odnosno sa bankama neophodna” jer bez toga nema dobrih rezultata.

Vršilac dužnosti direktora Misije USAID u BiH Aler Grabs izjavila je novinarima da ”bankarski sektor ima ključnu ulogu u stabilnosti finansijskog sistema u BiH i usklađivanju sa važnim okvirima kao što su direktive i bazelski principi”.

”Finansijski sektor je jedan od najnaprednijih sektora u BiH i ostvario je značajne reforme tokom prethodnih godina, mada put BiH ka EU zahtijeva dodatna poboljšanja”, potvrdila je Grabsova.

Prema njenim riječima, partnerstvo USAID-a sa Udruženjem banaka u BiH, posredstvom PARE projekta, trebalo bi da naglasi ulogu Udruženja banaka u jačanju reforme bankarske supervizije.

”Ove reforme uključuju jasnu i snažnu ulogu privatnog sektora kao partnera regulatornih agencija u okviru novih reformi bankarske supervizije bazirane na riziku”, istakla je Grabsova.

USAID PARE projekat i Udruženje banaka u BiH organizovali su okrugli sto s ciljem prezentacije uloge komercijalnih banaka u provođenju novog regulatornog okvira za bankarsku superviziju, zasnovanog na riziku, kao i značaja kontinuirane komunikacije između bankarskog sektora i bankarskih regulatora.

Do danas, Vlada SAD, prvenstveno posredstvom USAID-a, obezbijedila je više od 1,5 milijardi dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.

izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *