U pripremi prvi nacrt zakona o Razvojnoj banci Srbije

Dodajte komentar

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je juče da se do kraja oktobra očekuje prvi Nacrt zakona o Razvojnoj banci, u kome će biti definisan izvor i visina osnivačkog kapitala, način funkcionisanja i raspon kamatnih stopa.

Mogućnost osnivanja Razvojne banke nagovestio je i član Ekonomskog saveta srpskog premijera Jurij Bajec, koji je ranije rekao da nema nikavih prepreka da se zakonski predlog o Razvojoj banci usvoji tokom jeseni.

Bajec je najavio da bi Srbija, pre parlamentarnih izbora u aprilu 2012. godine, mogla da dobije Razvojnu banku.

Prema njegovim rečima, ta banka će domaćoj privredi omogućiti kredite pod povoljnijim uslovima nego u poslovnim bankama.

“Za mene kao ekonomistu, Razvojna banka je nešto što je Srbiji potrebno, jer bi ona preko poslovnih banaka obezbeđivala subvencionisane kredite onim projektima i programima koji su i strateški interesantni”, objasnio je Bajec.

Korist za privredu bi bila nemerljiva, jer se realni sektor susreće sa enormim kamatama kod poslovnih banaka i to je jedan od uzroka koji koče veću aktivnost privrede Srbije, smatra Bajec.

Prva radna verzija Nacrta zakona o Razvojoj banci Srbije već je završena i rađena je u saradnji sa Nemačkim kreditnim zavodom (KfW).

izvor: kamatica.com

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *