Srbija: Insajderske informacije od sada su krivično delo

Dodajte komentar

Insajderske informacije i manipulacije na trižištu kapitala ubuduće će biti krivično delo. Ovu novinu je najavio predsednik Komisije za hartije od vrednosti Srbije Zoran Ćirović.

“Ta novina je omogućena Zakonom o tržištu kapitala čija primena počinje 17. novembra i Komisiji za hartije od vrednosti daje znatno veća ovlašćenja”, objasnio je Ćirović u razgovoru sa novinarima.

Do sada je Komisija mogla da predlaže kazne za privredni prestup i prekršaje, koje su, prema rečima Ćirovića, bile skoro simbolične što je pogodovalo neregularnostima na tržištu kapitala i slabijoj zaštiti malih akcionara. Novim propisima o tržištu kapitala predviđeno je i osnivanje Fonda za zaštitu investitora koji će raditi pri Agenciji za osiguranje depozita, a za njegovu kontrolu biće nadležana Komisija za hartije od vrednosti.

Taj Fond će investitorima garantovati isplatu do 20.000 evra u slučaju stečaja investicionog društva ili neke druge nemogućnosti ispunjavanja obaveza prema klijentima. “Davanjem garancija investitorima doprinosi razvoju tržišta kapitala u Srbiji jer ulaganja čini sigurnijim”, ocenio je Ćirović.

izvor: Beta

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *