Srbija: Besplatne akcije Telekoma krajem oktobra

Dodajte komentar

Građani Srbije besplatne akcije Telekoma Srbije dobiće do kraja oktobra, saznaje Ekonom:east od izvora bliskog proceduri podele deonica.

Ova procena bazirana je na činjenici da se neophodna procedura određivanja ukupnog broja akcija, te odluka kolika će se vrednost kompanije knjižiti i u skladu sa tim kolika će biti vrednost pojedinačne akcije, ne može sprovesti u kraćem roku.

Cena jedne deonice zavisiće od toga da li će se za vrednost kompanije uzeti prošlogodišnja procena sa tendera za prodaju ove kompanije od 1,4 milijardi evra za 51 odsto kapitala ili neka druga. Dok se to ne odluči, vrednost akcije koju će dobiti građani može samo da se nagađa. Pouzdano se zna samo da će 4,8 miliona građana Srbije koji su stekli pravo na besplatne akcije dobiti 15 odsto deonica srpske telekomunikacione kompanije.

Kada se ovaj posao završi na red dolaze Elektroprivreda Srbije (EPS) i Jat Ervejz (Airways). Prema najavama direktora Agencije za privatizaciju Vladislava Cvetkovića, akcije EPS-a, najvrednije kompanije iz paketa za podelu besplatnih akcija moguće je očekivati u toku sledeće godine samo ukoliko EPS u toku 2012. završi korporativizaciju.

“Neophodna je transformacija iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo. To je proces koji traje a EPS je obavezan da ga započne ove godine. To je ozbiljan posao”, kaže Cvetković za Ekonom:east.

On dodaje da, na drugoj strani, nije optimista kada su deonice Jata u pitanju.

“Nemam velika očekivanja u vezi sa Jatom. Kompanija je u velikim problemima. Pitanje je da li i treba deliti ove akcije, odnosno da li će one imati vrednost kada kompanija beleži velike gubitke”, zaključuje Cvetković, uz objašnjenje da će podela ovih akcija zavisiti od toga da li će se naći strateški partner za Jat, kako bi ova kompanija stala na svoje noge.

Građani Srbije do sada su podelom besplatnih akcija dobili pet deonica NIS-a i po jednu akciju Aerodroma, te 1.700 dinara od prodaje akcija od Akcijskog fonda.

Takođe, Akcijski fond je na vlasničke račune građana prebacio po sedam akcija, ukupne vrednosti 3.850 dinara, ali oni tim akcijama još ne mogu da trguju.

Vrednost ovog paketa je, ipak, i dalje daleko od uporno najavljivanih 1.000 evra koliko je trebalo da vredi “besplatni portfolio” građana. Nedostaje 800 do 900 evra.

izvor: emportal.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *