Siemens prebacio 4 do 6 milijardi eura u ECB

Dodajte komentar

Njemačka kompanija Siemens prije dvije nedjelje povukla je više od pola milijarde eura u gotovini s računa u jednoj francuskoj banci i položila je taj novac u Evropsku centralnu banku, objavio je The Financial Times.

Razlog za prebacivanje depozita djelimično je zabrinutost za finansijsku stabilnost dotične francuske banke, a djelimično više kamatne stope koje nudi ECB.

Ukupno je Siemens u ECB prebacio između 4 i 6 milijardi eura, uglavnom kroz jednonedjeljne depozite. Samo nekoliko velikih kompanija ima bankarske licence koje im omogućavaju da novac direktno polažu na račune ECB-a.

Siemensov potez pokazuje uticaj evropske dužničke krize na povjerenje u evropske banke. Iako nije do kraja otkriveno o kojoj je francuskoj banki riječ, neimenovani izvor iz banke BNP Paribas je istakao da se ne radi o toj banci.

U Siemensu i ECB nisu željeli komentarisati potez njemačke kompanije.

Odluka o prebacivanju depozita u ECB donesena je otprilike godinu dana nakon što je Siemens najavio osnivanje vlastite banke, što je neuobičajen potez za industrijsku kompaniju izvan automobilskog biznisa, u kojem kompanije često osnivaju vlastite firme za finansiranje i leasing.

Roland Châlons-Browne, izvršni direktor Siemensove finansijske jedinice, u intervjuu u decembru prošle godine objasnio je da će vlastita banka omogućiti kompaniji korišćenje sredstava centralne banke za osiguravanje likvidnosti i polaganje gotovine u ECB.

“U slučaju nove krize imaćemo veću fleksibilnost i moći ćemo kontrolisati  rizik kroz vlastitu banku”,dodao je.

Osim finansijske stabilnosti, prednost držanja novca kod ECB su i veće kamatne stope u poređenju s poslovnim bankama u eurozoni. ECB je prošle nedjelje na nedjeljne depozite plaćala prosječnu kamatnu stopu od 1,01 posto, što odgovara uslovima povlačenja iz finansijskog sistema iznosa jednakog onome koji ECB plasira u eurobveznice zemalja eurozone.

Prosječna kamatna stopa na prekonoćne depozite kod poslovnih banaka u eurozoni iznosila je 0,95 posto.

izvor: ft.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *