Hrvatska – agencije za nekretnine: cijene će još padati

Dodajte komentar

Istraživanje o stanju na tržištu nekretnina, koje je među više od 100 agencija sproveo internetski oglasnik CentarNekretnina.net, pokazuje da će u 2012. cijene nekretnina dodatno padati.

Polovina ispitanih agencija (51 posto) očekuje pad cijena stanova u idućih godinu dana. Zanimljivo je da čak 46 posto agencija smatra da je novogradnja nekvalitetna i preskupa u odnosu na starogradnju.  Istraživanje je pokazalo da 65 posto agencija smatra da ulazak Hrvatske u EU neće značajnije uticati na cijene nekretnina.

Više od polovine agencija, njih 55 posto, smatra da kamatne stope značajno utiču na volumen prodaje nekretnina. Trećina agencija, njih 31 posto, smatra kako visina kamatne stope na stambene kredite minimalno utiče na njihovo poslovanje.  Sve agencije iz Zagrebačke i Šibensko-kninske županije smatraju da su tražene cijene nekretnina očigledno previsoke. Jedino agencije iz Istarske županije, njih 83 posto, smatraju da su tražene cijene nekretnina odgovarajuće.

Cijena najma će stagnirati

Kad su cijene najma u pitanju, većina agencija (60 posto) smatra da će cijene najma stanova u idućih godinu dana stagnirati. Pad cijena kuća predviđa 75 posto agencija za promet nekretninama, i to od prosječnih 10,4 posto.  Pad cijena apartmana i vikendica predviđa najviše agencija iz Zadarske županije, zatim one iz Splitsko-dalmatinske županije, dok one iz Istarske županije uglavnom ne predviđaju pad cijena vikendica.

U narednoj godini većina agencija (63 posto) očekuje pad cijena građevinskih zemljišta, i to za prosječnih 12,2 posto, pokazuje istraživanje Centra Nekretnina.

izvor: danas.net.hr/novac

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *