Slovenske banke prodaju Pivovarnu Laško

Dodajte komentar

Konzorcijum slovenskih banaka potpisao je međusobni sporazum o prodaji svojih udjela u Pivovarni Laško (PL) do kraja ove godine, objavio je u ponedjeljak slovenački poslovni dnevnik “Finance”. Prodajom dionica prezadužene Pivovarne Laško, kojoj samo do kraja ove godine dospijeva 165 milijona eura kratkoročnih i dugoročnih kredita, spomenute banke žele rasteretiti, odnosno “očistiti” svoje bilanse zbog strože nove bankarske regulative koja će se primjenjivati od iduće godine, navodi list.

Sporazum su za sada potpisale Nova Ljubljanska banka (NLB), Hypo banka, Probanka, Gorenjska banka, Abanka, Banka Celje, Nova Kreditna banka Maribor i financijski fond NFD 1, koji imaju više od 64 posto dionica najveće slovenske industrije piva i bezalkoholnih pića. Idućih dana prodajnom konzorcijumu bi se trebali pridružiti još i Probanka i Banka Koper, državni fond KAD, a vjerovatno još poneko od manjinskih dioničara, navodi slovenski poslovni list “Finance”.

Teško naplativa potraživanja Pivovarne Laško banke će ovim potezom moći “izbaciti” iz svojih bilansa već krajem ove godine iako očekuju da će prodaju realizovati tek u idućoj godini, navodi list.

Dionice kojima raspolažu banke one su 2009. zaplijenile od privatnih kompanija bivšeg direktora PL-a Boška Šrota nakon što je propao njegov pokušaj menadžerske privatizacije jer Šrotova preduzeća nisu mogla servisirati dugove prema bankama.

PL je – u okviru programa smanjenja kreditnih obaveza – prije tri mjeseca za 35,3 miliona eura prodao proizvođača sokova Fructal iz Ajdovščine kompaniji Nektar iz Srbije, a uz to u okviru dezinvestiranja pokušava prodati novinske kuće “Delo” i “Večer”. Uz to, u konzorcijumu s bankama-kreditorima, PL je u postupku prodaje svojih 23,34 posto dionica trgovačkog lanca Mercator.

S dvije pivare, te proizvodnjom sokova, mineralne vode i ostalih bezalkoholnih pića grupa Pivovarna Laško u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila 161,3 miliona eura prihoda, te čisti gubitak od 1,2 miliona eura. S ukupnom prodajom od 2,2 miliona hektolitara pića u prvoj polovini godine povećala je prodaju za tri posto u odnosu na isto razdoblje lani, a sama prodaja piva povećana je u tom razdoblju za pet posto – na jedan milion hektolitara.

izvor: Hina

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *