Svjetske berze – optimizam podstakao rast

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su juče cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, nakon što je Evropska centralna banka izvijestila da će, zajedno s drugim najvećim centralnim bankama, osigurati dovoljno kredita u dolarima za evropski finansijski sektor, što je ublažilo strahovanja da će dužnička kriza prerasti u bankarsku.

Dow Jones je skočio 186 bodova, ili 1,66 posto, na 11.433 boda, dok je S&P 500 uzletio 1,72 posto, na 1209 bodova, a Nasdaq 1,34 posto, na 2607 bodova.

Zbog zabrinutosti da bi otežan pristup evropskih banaka dolarskim kreditima mogao izazvati zastoj na tržištima novca, kao što se to dogodilo tokom finansijske krize 2008. godine, ECB je juče objavio da će u saradnji sa centralnim bankama SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Japana i Švajcarske, evropskom bankarskom sistemu osigurati dovoljno dolarskih kredita.

To je podstaklo snažan rast cijena dionica banaka, pa je S&P indeks finansijskog sektora juče skočio 2,6 posto.

“Ovim potezom EU, Međunarodni monetarni fond i industrijske zemlje pokušavaju uvjeriti tržište da će euro opstati, da se eurozona neće raspasti te da će Grčka vjerojatno izbjeći bankrot”, kaže analitičar u Rockwell Global Capitalu Peter Cardillo.

Evropskim je bankama već duže vrijeme otežan pristup dolarskim kreditima zbog strahovanja da prezadužene članice eurozone neće biti u stanju plaćati svoje finansijske obaveze. Evropske banke, naime, imaju u svojim portfeljima velike iznose obveznica prezaduženih članica eurozone, koje su koristile kao kolateral za dobijanje dolarskih kredita. Postojala je opasnost da evropske banke neće moći dobiti kredite ako kreditori odbiju prihvatiti te kolaterale.

Potez ECB-a i drugih centralnih banaka novi je signal da evropski ekonomski i politički lideri nastoje svim raspoloživim sredstvima suzbiti dužničku krizu.

“To je prilično snažna akcija. Još jedna vijest koja navodi na zaključak da bi dužnička kriza eurozone mogla biti na putu rješenja”, kaže strateg u Cetera Financial Groupu Brian Gendreau.

Zahvaljujući tome, na evropskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE skočio je 2,11 posto, na 5337 bodova, dok je frankfurtski Dax osvojio 3,15 posto, na 5508 bodova, a pariški CAC 3,27 posto, na 3045 bodova. Pritom je tečaj eura prema dolaru skočio za više od jedan posto.

Dobre vijesti iz Evrope u drugi su plan gurnule loše makroekonomske podatke u SAD-u. Juče je objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle nedjelje porastao za 11.000, na 428.000, najviši nivo od kraja juna, dok su analitičari očekivali pad tog broja.

Podružnice Feda u New Yorku i Philadelphiji izvijestile su, pak, o daljem slabljenu industrijske aktivnosti u njihovim regijama.

S druge strane, pozitivan je podatak da je industrijska proizvodnja u SAD-u u avgustu porasla 0,5 posto, nakon 0,6-postotnog rasta u julu.

No, niti jedan od ovih podatak nije bio dovoljno snažan da bi promijenio stajališta ulagača o ekonomskoj situaciji. Dio njih i dalje smatra da američkoj ekonomiji slijedi dalje razdoblje usporenog rasta, dok drugi dio drži da mu prijeti nova recesija.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *